Μηχανικοί υπολογιστών και επιστήμονες ειδικευμένοι στην ακοή, από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ίσως να φέρουν την επανάσταση, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί τους ερευνητές εδώ και 50 χρόνια: Το πώς να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής να κατανοήσουν το λόγο, απαλλαγμένοι από το θόρυβο του περιβάλλοντα χώρου.
Στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Acoustical Society of America», οι μελετητές περιγράφουν τον τρόπο που χρησιμοποίησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο νευρικό σύστημα, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στην έρευνα να αναγνωρίσουν το λόγο, σε ποσοστό που κυμάνθηκε από 10% έως 90%.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα αυτή τεχνολογία θα ανοίξει το δρόμο για τη νέα γενιά ψηφιακών ακουστικών βοηθημάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοια ακουστικά βοηθήματα θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμα και μέσα σε smartphones, τα οποία θα έκαναν την αναγκαία επεξεργασία όπως και ένας Η/Υ και θα αναμετέδιδαν το ενισχυμένο σήμα μέσω πολύ μικρών ακουστικών ασύρματα.
«Η κατάκτηση του θορύβου του περιβάλλοντα χώρου αποτελεί το “Άγιο Δισκοπότηρο” στην τεχνολογία της ακοής εδώ και μισό αιώνα», εξηγεί ο Eric Healy, καθηγητής Λόγου και Επιστήμης της Ακοής και διευθυντής στο Εργαστήριο Λόγου και Ψυχοακουστικής του Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Η επιθυμία να καταλάβουμε μια φωνή σε ένα κατάμεστο δωμάτιο, όπου όλοι μιλούν, έχει πάρει το όνομα «πρόβλημα του κοκτέιλ πάρτι».
«Το να εστιάσουμε σε όσα λέει ένα άτομο και να αγνοήσουμε όλους τους υπόλοιπους θορύβους είναι κάτι εύκολο για όσους διαθέτουν φυσιολογική ακοή, αλλά εξαιρετικά δύσκολο για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ακοή τους», λέει ο καθηγητής Healy και συνεχίζει: «Με αυτήν την έρευνα βρήκαμε έναν τρόπο να κάνουμε εμείς τη δουλειά εκ μέρους αυτών των ανθρώπων».
Κλειδί αυτής της τεχνολογίας είναι ένα αλγόριθμός στον υπολογιστή που ανακάλυψε ο DeLiang «Leon» Wang, καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών και Μηχανικής, μαζί με την επιστημονική του ομάδα. Ο αλγόριθμος αυτός αναλύει γρήγορα το λόγο και διώχνει τη μεγαλύτερη ποσότητα θορύβου του περιβάλλοντα χώρου.
Περίπου το 10% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο, δηλαδή 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, υποφέρουν από απώλεια ακοής και το πρόβλημα επιδεινώνεται με την ηλικία.