Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Rhodes
ΑρχικήΔιάφοραΛωτόςΧρήστος Καλογήρου (1957-2012) Συντηρητής έργων τέχνης

Χρήστος Καλογήρου (1957-2012) Συντηρητής έργων τέχνης

- Διαφήμιση -

Πέρασε ένας χρόνος, αφότου «έφυγε» ο συντηρητής Χρίστος (Χριστόδουλος) Καλογήρου. Γεννημένος στην Αθήνα με σαμιώτικη καταγωγή, σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης στο Παρίσι (École du Louvre-ADAC). Προσλήφθηκε από το Δήμο Ροδίων στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Παλατιού του Μ. Μαγίστρου για τη σύσκεψη της ΕΟΚ το 1988 και μετέπειτα για χρόνια εργαζόταν στο εργαστήριο συντήρησης της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Τα τελευταία χρόνια επανήλθε στο Δήμο. Ήταν εργατικός, αισιόδοξος, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και ασυμβίβαστο χαρακτήρα και ανταποκρίθηκε επαρκώς σε ότι του είχε ανατεθεί για συντήρηση από την Εφορεία. Tο 1993 συμμετείχε στη Βυζαντινή έκθεση στο Παλάτι του Μ. Μαγίστρου και στη συνέχεια συντήρησε δεκάδες εικόνες και τέμπλα, όχι μόνο σε εκκλησίες της Ρόδου, αλλά και των νησιών (Νίσυρο, Λέρο, Αμοργό, Αστυπάλαια). Επίσης, ασχολήθηκε με καθαρισμό τοιχογραφιών στη Νίσυρο και το Μουσείο Καστελλορίζου.
Τέλος, συντήρησε τη ξύλινη πόρτα της πύλης Amboise, την οροφή της Καστελλανίας, του Ξενώνα της Αγ. Αικατερίνης και τις τοιχογραφίες του Δημοτικού Ιατρείου στη Μεσαιωνική πόλη, πάντα σε συνεργασία με συντηρητές της 4ης ΕΒΑ.

Εξίσου αποδοτική ήταν και η τελευταία περίοδος απασχόλησής του στο Δήμο, όπου συντήρησε σημαντικά έργα τέχνης:
1. Των ιερών εικόνων κι εθιμοτυπικών δώρων του Δήμου, κατά τη διάρκεια της καταγραφής και έκθεσής τους στο εκθετήριο που βρίσκεται στον όροφο.
2. Των έργων τέχνης του Καραμπάτη που απεικονίζουν άνδρα και γυναίκα με μπονιάτικες στολές και του έργου τέχνης του Β. Σεμερτζίδη «Παραδοσιακός Χορός» (αποτοιχισμένη τοιχογραφία), που κοσμούν την αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου.
3. Των πορτραίτων των δημάρχων στην ίδια αίθουσα.
4. Των έργων τέχνης που απεικονίζουν τον Παναγιώτη Ρόδιο και τον Λοχαγό Διογένη Φανουράκη, στον κεντρικό χώρο εισόδου του Δημαρχιακού Μεγάρου.
5. Του έργου τέχνης του Βάλια Σεμερτζίδη με τίτλο «Δίχτυα», το οποίο μετά τη συντήρησή του εκτέθηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου κτιρίου του Νεστορίδειου, όπου έλαβε χώρα έκθεση με τα έργα του Σεμερτζίδη.
6. Των τεσσάρων (4) έργων τέχνης του καλλιτέχνη Afro Basaldella (1912-1976), για να κοσμήσουν την αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εκφραστές του ιταλικού εξπρεσσιονισμού. Πρόκειται για τα εξής έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 1937-1938 στη Ρόδο, όπως και οι τοιχογραφίες που διακοσμούν το ξενοδοχείο των Ρόδων:
α)«Άνοιξη» (διαστ. 2.23μ.x 2.38μ.), β)«Καλοκαίρι» (διαστ. 2.23μ.x 2.38μ.), γ) «Φθινόπωρο» (διαστ. 2.23μ.x 2.38μ.) και δ) «Χειμώνας» (διαστ. 4.00μ.x 1.60μ.).
Στη συνέχεια, το 2011 ασχολήθηκε με την καταγραφή έργων τέχνης του Δημαρχείου, της Ροδιακής Έπαυλης και του ΔΟΠΑΡ. Επίσης, συντήρησε τις λιθογραφίες της συλλογής York για την Δημοτική Πινακοθήκη. Το 2012 συνέχισε με την καταγραφή του αρχείου βιβλίων του Μητροπολίτου Τρύφωνος στη Ροδιακή Έπαυλη.
Αυτή η συνοπτική αναφορά στο σημαντικό αλλά άγνωστο έργο συντήρησης του Χρίστου Καλογήρου που σχετίστηκε τόσο με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όσο και με το Δήμο Ροδίων, ας αποτελέσει ένα «μνημόσυνο» εκ μέρους ενός συνεργάτη και φίλου που για χρόνια του έδινε δύναμη και κουράγιο…

Ελένη Παπαβασιλείου
* Για την παροχή στοιχείων που αφορούν το Δήμο Ροδίων, ευχαριστούμε την αρχιτέκτονα κ. Ε. Κακά που εργάζεται στη Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα