Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
24.3 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΠολιτισμόςΟ Θάνος Βερέμης θα ανοίξει το Studium Generale 2014

Ο Θάνος Βερέμης θα ανοίξει το Studium Generale 2014

- Διαφήμιση -

Ο Θάνος Βερέμης θα ανοίξει το Studium Generale 2014: Ομιλία: “Δημιουργία κράτους και διαμόρφωση εθνικής συνείδησης”, Σάββατο 01/03/2014, ώρα 20:00, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

“Ποίοι ήταν οι “Έλληνες” και η ποια ή “Ελλάδα” την εποχή που κρίθηκε πως αποτελεί την αφετηρία των νεώτερων χρόνων στις ιστορικές ελληνικές χώρες; Ας σημειωθεί εδώ προεξαγγελτικά ότι ‘Έλληνες” και “Ελλάδα” δεν είχαν ακόμα προσλάβει το σημερινό τους περιεχόμενο, ποίκιλλε δε η σημασία τους ανάλογα με την προέλευση και την παιδεία αυτών που χρησιμοποιούσαν τους όρους.
Ενώ όμως το ελληνικό κράτος έχει συγκεκριμένες καταβολές και χρονολογία γέννησης, η εθνική συνείδηση των Ελλήνων εμπεδώνεται σταδιακά με μηχανισμούς που θεσπίζουν οι φορείς του Διαφωτισμού και – μετά την ίδρυση του – το ελληνικό κράτος. Καθώς το κράτος απέβλεπε στην εξασφάλιση της εσωτερικής ενότητας και την ενσωμάτωση των μαζών στον εθνικό κορμό, η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης υπήρξε το κύριο μέλημα του.”Αποσπάσματα από το βιβλίο “Ελλάς, η σύγχρονη συνέχεια” των Θ. Βερέμη – Γ. Κολιόπουλου.
Ο καθηγητής Θ. Βερέμης θα μας φωτίσει διάφορες πτυχές της διαδικασίας δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους, μετά την επανάσταση του 1821, και της διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Θάνος Βερέμης σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του “Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών” (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 είναι καθηγητής πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής” (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004-2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).
- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα