Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
29.3 C
Rhodes
ΑρχικήΔιάφοραΑδελφοποίηση του «Συλλόγου Φίλων των Πύργων του Monteil au Vicomte» με τον...

Αδελφοποίηση του «Συλλόγου Φίλων των Πύργων του Monteil au Vicomte» με τον Πολιτιστικό Όμιλο «Νέοι Ορίζοντες»

- Διαφήμιση -

Με τη μεσολάβηση  του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, ήρθαμε σε επαφή με έναν πολιτιστικό Σύλλογο μιας μικρής πόλης της Γαλλίας του Monteil au Vicomte, που λέγεται «Σύλλογος Φίλων των Πύργων». Το  Monteil au Vicomte  έχει το ιδιαίτερο γνώρισμα να  είναι η γενέτειρα του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου, Pier d’ Aubusson (1476-1503) ενός Μαγίστρου με τον οποίο συνδέεται και η πατρίδα μας, τα Απόλλωνα!!

Το 2009 μέλη του ΔΣ του  Συλλόγου αυτού, επισκέφθηκαν τη Ρόδο σε αναζήτηση του τόπου όπου ετάφη «δικός τους» Μέγας Μάγιστρος  Pier d’ Aubusson και προσπάθησαν   να κάνουν την έρευνα, με τη βοήθεια μελών του ΔΣ  του Συλλόγου «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» για να διευκολυνθούν.
Κατά τη συνάντηση  που είχαν με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου αυτού, αυτά τους πληροφόρησαν ότι εκτός από τον τάφο του Pier d’ Aubusson, που θα αναζητηθεί μέσω των αρχαιολόγων της αρμόδιας Εφορείας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υπάρχει και ένα άλλο πολύ σημαντικό «ίχνος» του Μαγίστρου αυτού στο νησί της Ρόδου που βρίσκεται στο Κοινοτικό διαμέρισμα Απόλλωνα του Δήμου Καμείρου και  που είναι το εξής: ο  συγκεκριμένος Μεγάλος Μάγιστρος, όταν ζούσε στη Ρόδο, έκανε ένα τάμα στην Παναγία και επαργύρωσε  την εικόνα που βρίσκεται στην εκκλησία Της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού της Κοινότητάς μας η οποία υπάρχει άθικτη και εκτίθεται μέχρι σήμερα στο Εικονοστάσιο της εκκλησίας μας και  φέρει τη σφραγίδα και το οικόσημο του πολύ σημαντικού αυτού Μεγάλου Μαγίστρου!
Η πληροφορία ξάφνιασε πολύ ευχάριστα τους γάλλους και  η πρώτη σκέψη όλων και του δημάρχου κ. Κρητικού του πρώην Δήμου Καμείρου που συναντήθηκε μαζί τους επίσης, ήταν να διδυμοποιηθούν με το Monteil au Vicomte, ο Δήμος Καμείρου ή καλύτερα το χωριό μας ως Κοινοτικό Διαμέρισμα του Δήμου αυτού,  δεδομένου ότι ήταν και μικρός σε μέγεθος από απόψεως πληθυσμού όπως και η πατρίδα του Pier d’ Aubusson και  συνδεόταν άμεσα  με αυτήν με το παραπάνω «ιστορικό ίχνος»!
Το στοιχείο αυτό  έθεσε τα Απόλλωνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γάλλων ενδιαφερομένων!

Από το 2009 έως σήμερα πολλά πράγματα άλλαξαν και εδώ και στη Γαλλία και η διδυμοποίηση των Δήμων δεν έγινε ποτέ!

Τους τελευταίους μήνες, το θέμα της διδυμοποίησης, επανέφεραν σε συζητήσεις και σκέφτονται να το υλοποιήσουν όχι πλέον οι δύο μικροί παραπάνω  Δήμοι Ελλάδας και Γαλλίας, αλλά οι  δύο Πολιτιστικοί Σύλλογοι:  ο «Σύλλογος Φίλων των Πύργων του Monteil au Vicomte» και ο δικός μας Πολιτιστικός Όμιλος «Νέοι Ορίζοντες»!

- Διαφήμιση -

Μετά από συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων αποφασίστηκε να επισκεφθούμε τη Γαλλία και   λάβαμε πρόσκληση να επισκεφθούμε την μικρή πόλη Monteil au Vicomte, μέλη του ΔΣ μας και μέλη του «Σπιτιού της Ευρώπης», (συνολικά 5 άτομα)  από 6-12 Ιουνίου 2014 για  μια πρώτη επαφή, κατά την οποία θα αναπτύξουμε από κοινού το σχεδιασμό που έχουμε ως προοπτική στο μυαλό μας για την υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγών νέων, ενηλίκων, βιωματικού τουρισμού, ιστορίας, λαογραφίας, μουσικής, χορών, τοπικής κουζίνας  κ.λ.π.

Κατά σύμπτωση την περίοδο αυτή θα είναι στην περιοχή για μια σειρά από διαλέξεις σε Γαλλικά Πανεπιστήμια και η συγγραφέας του βιβλίου που έχει τίτλο «Μαθαίνω για την Ελιά και το Λάδι» κα Λουϊζα Καραπιδάκη, και θα παραστεί και εκείνη στις συναντήσεις μας!

Ωφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η Γαλλική πλευρά έχει εντάξη την Αδελφοποίηση στις Δράσεις του Ευρωπαϊκου προγράμματος Leader. Δηλαδή όλα τα έξοδα φιλοξένιας στην χώρα τους και τα εισητήρια-μετακίνησεις τους προς την χώρα μας είναι όλα επιδοτούμενα.

Με εκτίμηση το ΔΣ του Ομίλου

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα