Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
29.3 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΠολιτισμός1ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Rhodes Project ΚΣΕ

1ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Rhodes Project ΚΣΕ

- Διαφήμιση -

Το ίδρυμα Marc de Montalembert φιλοξένησε το Σάββατο, 28 Ιουνίου, το 1ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Ροδιακού Κέντρου Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών – Rhodes Project ΚΣΕ, με τίτλο «Εκφάνσεις του Φασιστικού Επεκτατισμού στο Αιγαίο: η Ρόδος στο Επίκεντρο». Σκοπός του συνεδρίου ήταν ο απολογισμός των πολύμηνων επαφών του Rhodes Project ΚΣΕ με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού, καθώς και ο εντοπισμός κοινών τόπων έρευνας και δραστηριοποίησης.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την περιγραφή της εξέλιξης της ιστορικής και κοινωνικής έρευνας στο νησί μας καθώς και της άμεσης ανάγκης των τοπικών φορέων να εξάγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα από αυτήν. Συνεχίστηκαν με την αποτύπωση άγνωστων διαστάσεων της ιταλικής αποικιοκρατίας και του φασισμού στην ιδιωτική και δημόσια ζωή. Κατόπιν εντοπίστηκαν συνέχειες και ασυνέχειες των διαστάσεων αυτών σε σχέση με το σύγχρονο φαινόμενο της ανόδου της Άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη. Οι εργασίες κατέληξαν σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα την συμπύκνωση περαιτέρω συνεργασιών.

Στο 1ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Rhodes Project ΚΣΕ συμμετείχαν τα μέλη του κ.κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ και Σάββας Παυλίδης. Εκ του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου παραστάθηκαν ο κ. Αντώνης Ζερβός, μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, καθώς και η κα Τίνα Χατζηκωνσταντίνου. Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους συμμετείχε η Διευθύντρια της περιφερειακής υπηρεσίας Δωδεκανήσου, κα Ειρήνη Τόλιου. Επίσης συμμετείχε η κα Αθηνά Χατζή, ερευνήτρια αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συντονίστρια στο πρόγραμμα Ιστορία της Τέχνης του Προϊστορικού Αιγαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το Πανεπιστήμιο του Teeside παρευρέθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας κ. Mathew Feldmann και ο αναπληρωτής καθηγητής εγκληματολογίας κ. Γιώργος Παπανικολάου. Από το Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας συμμετείχε ο ερευνητής – αρχειολόγος κ. Marco Clementi, ενώ από το Πανεπιστήμιο του Trento ο ερευνητής – ιστορικός κ. Filippo Espinosa. Χαιρετισμό απηύθυνε  ο καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Lancaster κ. Αριστοτέλης Καλλής.

Σε συνέχεια του συνεδρίου, το Rhodes Project ΚΣΕ και τα προαναφερθέντα πανεπιστημιακά ιδρύματα μελετούν τώρα τη σύμπηξη οργανικών σχέσεων μέσω μνημονίου συνεργασίας, υλοποιώντας τις διεθνείς συνεργασίες που θα αναδείξουν τη νεώτερη ιστορία του νησιού μας ως θέμα υψηλού ερευνητικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

- Διαφήμιση -

Ροδιακό Κέντρο Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών
Rhodes Project
www.rhodesproject.gr
Ρωμανού Μελωδού 21
85100 Ρόδος

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα