Στην αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί τον ΔΗΦΟΔΩ, αναφέρθηκε την Δευτέρα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος δήλωσε:
«Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα. Είμαι από εκείνους που σήκωσαν πολύ μεγάλο φορτίο πριν χρόνια για τον ΔΗΦΟΔΩ. Νομίζω πως αυτή η μέρα θα πρέπει να μείνει χαραγμένη στην ιστορία αυτού του τόπου, γιατί η λύτρωση από ένα τόσο μεσαιωνικού τύπου χαράτσι, όπως ήταν ο ΔΗΦΟΔΩ, είναι, μετά από πολλά χρόνια μόνο δυσάρεστων ειδήσεων, επιτέλους μια ευχάριστη είδηση για τους επιχειρηματίες αυτού του τόπου. Αλλά όχι μόνο γι αυτούς. Εγώ προσθέτω πως είναι μια πολύ σπουδαία μέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα της Δημοκρατίας σ’ αυτόν τον τόπο, διότι, μαζί με αυτόν τον φόρο, καταργούνται και όλες αυτές οι δόλιες και φαύλες πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για ψηφοθηρία και μόνο, όλα αυτά τα χρόνια. Για μένα είναι μια μεγάλη προσωπική δικαίωση, για όλες αυτές τις μάχες που έδωσα από την προηγούμενη θέση μου, για την κατάργηση αυτού του επαίσχυντου φόρου. Η δικαίωση έρχεται, αργά ή γρήγορα. Και η Δικαιοσύνη έδωσε την καλύτερη απάντηση σε ό,τι έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά αυτού του φόρου. Έκλεισε ένα κεφάλαιο που τραυμάτισε αυτόν το τόπο και νομίζω ότι, αφήνοντας πίσω μας όλα αυτά που μας τραυμάτισαν στο παρελθόν, είναι και ο μόνος δρόμος με τον οποίον μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο».
Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης για τις επιπτώσεις της κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ στα οικονομικά των δήμων της Δωδεκανήσου, δήλωσε:
«Τα οικονομικά προβλήματα είναι τεράστια και αφορούν όλους μας, σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, διοικητικό και πολιτικό επίπεδο. Αφορούν τους πάντες, αφορούν όλη τη χώρα. Τα προβλήματα είναι κοινά. Θα κληθούν πλέον να ζήσουν και οι δήμοι της Δωδεκανήσου όπως ζουν οι δήμοι όλης της χώρας. Δεν αλλάζει κάτι δραματικά, ως προς αυτό. Ναι υπάρχει σημαντική μείωση στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, σε όλη την επικράτεια και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα της εποχής, που θα το αντιμετωπίσουν και οι δήμοι της Δωδεκανήσου, όπως το αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα, όπως το αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς. Σήμερα, χρήματα λείπουν σε όλους. Τι σημαίνει αυτό; Επειδή μας λείπουν χρήματα, μπορούμε όλοι να χαρατσώνουμε ο ένας τον άλλο ελευθέρως, με τρόπους αυθαίρετους, παράνομους, με διαδικασίες που δεν ελέγχονται και με νόμους που είναι αντισυνταγματικοί; Προφανώς όχι. Με τάξη και νοικοκυριό, όλα μαζεύονται».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο Δήμος Ρόδου μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή νέου φόρου ή σε αύξηση τελών, για να αντισταθμίσει τις απώλειες από την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, ο Περιφερειάρχης απάντησε:
«Εάν οι δήμοι της Δωδεκανήσου έχουν σκοπό να ανεξαρτητοποιηθούν από την υπόλοιπη χώρα και να σηκώσουν σημαία νέου κράτους, ας το κάνουν επιτέλους. Αλλά νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνει σήμερα η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είναι να μην απειλεί, να μην εκβιάζει και να μην δείχνει το κακό της πρόσωπο. Σήμερα, ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης πρέπει να δείξει το καλό του πρόσωπο. Να δείξει ότι κατάλαβε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που λέει “κύριοι, παραβιάσατε το Σύνταγμα”. Τη μέρα που πιάνεσαι να έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και αυτό να αποτυπώνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, για δεύτερη φορά, δεν είναι πολιτικά ορθό, την ίδια εκείνη μέρα να εκστομίζεις την οποιαδήποτε απειλή και εκβιασμό στον φορολογούμενο πολίτη. Εκείνη την ημέρα, νομίζω ότι κοιτάζεις τους δημότες στα μάτια με ειλικρίνεια, σέβεσαι τις αποφάσεις του καθ’ ύλιν αρμόδιου Δικαστηρίου και δηλώνεις ότι από εδώ και πέρα, ό,τι έχεις να διαχειριστείς οικονομικά, σε οποιοδήποτε επίπεδο, θα κινείται στο πλαίσιο των Συνταγματικών διατάξεων».