Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
25.9 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΚοινωνίαΌταν οι άνθρωποι είναι χώρες και ταξίδια, της Τζίνας Δαβιλά

Όταν οι άνθρωποι είναι χώρες και ταξίδια, της Τζίνας Δαβιλά

- Διαφήμιση -

Τα πιο μακρινά ταξίδια μου είναι οι άνθρωποί μου.

Όσοι αγάπησα και ίσως να με αγάπησαν και εκείνοι λίγο, και οι άλλοι που τους συνάντησα τυχαία και θα μπορούσα και να τους αγαπήσω για αυτό που αντιλαμβάνομαι ότι είναι. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι μια ανεξερεύνητη χώρα. Κι εγώ αγαπάω τα ταξίδια. Και τις άγνωστες χώρες.

Σ’ ένα τέτοιο πολύ-πολύ κοντινό ταξίδι (στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στη Ρόδο), έφτασα μέχρι την Καμπότζη, από κει πήγα στο Νεπάλ,μετά ξανά Μέση Ανατολή, μετά στην Αιθιοπία. Όχημα ήταν ο Κώστας Θανόπουλος, πρώην ψυχίατρος και νυν ασθενής με Σκλήρυνση κατά Πλάκας από το 2011, όπου τερμάτισε τα υποστηρικτικά του ταξίδια στις χώρες που σήμερα ονομάζουμε εξευγενισμένα αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ πριν από μια πενταετία τις λέγαμε τριτοκοσμικές.

Σήμερα ο Κώστας είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο νομό Δωδεκανήσου.Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου του 2014. Ο ίδιος, όταν νόσησε, έθεσε τη ζωή του, όπως ήταν αναμενόμενο, σε άλλη βάση. Πατέρας ενός δίμετρου γιού που ζει στη Θεσσαλονίκη, αντλεί δύναμη από την προσφορά στο συνάνθρωπο προσπαθώντας πάντα για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με Σκλήρυνση. Στην πραγματικότητα, δεν ξέρει πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο, αλλά δεν φαίνεται να τον απασχολεί.

- Διαφήμιση -

«Είμαι κάπως φλούφλης», μου λέει και καταλαβαίνω ότι αυτοσαρκαζόμενος εννοεί ότι δεν παίρνει και πολύ σοβαρά τις αναποδιές της ζωής.

Απεναντίας παίρνει πολύ σοβαρά το χαμόγελο των ανθρώπων.

«Δεν υπάρχει κάτι σημαντικότερο για όλους μας από το χαμόγελο. Το φαγητό και η κουβέρτα, λόγου χάρη για τους πρόσφυγες, έχουν την αξία τους, αλλά το χαμόγελο έχει άλλη δυναμική».

Ισχυρίζεται ότι οι σωματικές ασθένειες είναι μηδαμινές μπροστά στην ένταση των ψυχικών, από τις οποίες δεν απαλλάσσεται εύκολα ο άνθρωπος. Ίσως γι αυτό και να επιμένει πως χρειάζονται γραφεία για τον Σύλλογο, ώστε να μπορούν να έχουν τον δικό τους φιλόξενο χώρο οι ασθενείς, που μπορούν ακόμα να περπατούν ή κινούνται σε αναπηρικό καροτσάκι. Να έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν με τον κόσμο.

Σήμερα στο Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Νομού Δωδεκανήσου είναι εγγεγραμμένα 1.733 άτομα, ενώ ο Κώστας υποστηρίζει πως υπάρχουν και άλλοι ασθενείς που για κοινωνικούς λόγους δεν θέλουν να γνωστοποιήσουν την ασθένειά τους.

«Όταν περνά από το χέρι μου θέτω σε εγρήγορση τους συνανθρώπους μου, που είναι ένας απίστευτος, αποτελεσματικός μηχανισμός.

- Διαφήμιση -

Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν σε ασθενείς με Σκλήρυνση, όπως πρόσφατα αγοράστηκε με χρήματα του συλλόγου ένα αναπηρικό αμαξίδιο για τον 22χρονο Παναγιώτη. Χρηματοδότηση δεν υπάρχει από κάπου, άρα τα χρήματα δόθηκαν από ιδιώτες. Ό,τι μπορούσε ο καθένας το πρόσφερε. Το ζητούμενο ήταν το αποτέλεσμα και συγκινητική ήταν η άμεση προσφορά των συνανθρώπων μας.

Βλέπεις πόσο εύκολα ζωγραφίζεται το χαμόγελο;»

Τα πιο ενδιαφέροντα ταξίδια σε τούτη τη ζωή είναι οι άνθρωποι. Έχουν από βουνά, κακοτράχαλα μονοπάτια, θάλασσες, λίμνες, βάλτους και ποτάμια μέχρι αχαρτογράφητες περιοχές, ακόμα και για τους ίδιους. Άλλοτε πατάς και σκάει νάρκη και άλλοτε πολύχρωμα βεγγαλικά. Στο πρώτο διαλύεσαι. Στο δεύτερο χαμογελάς.

Το άρθρο δημοσιευεται και στο cnn greece. 

 

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα