Η Ακαδημία Τεχνών και Εκπαιδευτικών Καινοτομιών της Μόσχας διοργανώνει για δεύτερη φορά στη Ρόδο το διεθνές φεστιβάλ “Treasure of Hellas” στο διάστημα από 19 έως 26 Οκτωβρίου 2017. Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΔΟΠΑΡ.
Το “Treasure of Hellas” σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για δημιουργική επικοινωνία και ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία. Στόχος είναι να καθιερωθεί το φεστιβάλ στο νησί μας και να προσελκύει κάθε χρόνο την «αφρόκρεμα» του καλλιτεχνικού κόσμου από τη Ρωσία και όλο τον κόσμο.
Συνολικά παίρνουν μέρος 120 παιδιά, οκτώ έως 17 ετών από 17 σχολές χορού και μουσικής (ωδεία) της Ρωσίας και άλλοι 100 περίπου καθηγητές και κριτές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγωνισμούς χορού και μουσικής με τους μαθητές των σχολών να διεκδικούν το πολυπόθητο δίπλωμα της Ακαδημίας Τεχνών και Εκπαιδευτικών Καινοτομιών της Μόσχας.
Στους διαγωνισμούς συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο της Ρόδου καθώς επίσης σχολές χορού του νησιού. Σημειώνεται ότι στην κρητική επιτροπή παίρνουν μέρος και καθηγητές από τη Ρόδο.
Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ στο κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ. Θα δοθεί μία μικρή παράσταση από τους μαθητές των σχολών με τη συμμετοχή και πάλι του μουσικού σχολείου και τοπικών συλλόγων. Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο Gala-Concert στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου Μελίνα Μερκούρη, όπου και πάλι θα υπάρχει συμμετοχή από τοπικούς συλλόγους.
Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν workshops χορού και μουσικής στο δημοτικό θέατρο και σε σχολές της Ρόδου. Την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου σε ένα μεγάλο πάρτι που θα γίνει στο Elli Club θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων στους διακριθέντες μαθητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ακαδημία Τεχνών και Εκπαιδευτικών Καινοτομιών της Μόσχας επιθυμεί να ενισχύσει και να καθιερώσει το φεστιβάλ στη Ρόδο. Οι φετινές συμμετοχές είναι σχεδόν διπλάσιες από τις περσινές και υπάρχουν προοπτικές να φιλοξενούνται έως και 1000 άτομα στη Ρόδο με αφορμή το φεστιβάλ. Στόχος είναι να φθάσει η εκδήλωση σε ένα επίπεδο τέτοιο που θα προσελκύει μεγάλους καλλιτέχνες και τους καλύτερους μαθητές μουσικής και χορού απ’ όλο τον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ πραγματοποιείται κατά τη χαμηλή τουριστική περίοδο και μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών καλύπτεται από την ίδια την ακαδημία. Σημαντική είναι η ενίσχυση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που χαρίζει νέες προοπτικές στο φεστιβάλ, καθώς και η στήριξη του ΔΟΠΑΡ.