Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
27.1 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΔωδεκάνησαΈναρξη Θερινού Σχολείου κλιματικής αλλαγής και Περιβάλλοντος στον Εμπορειό της Νισύρου

Έναρξη Θερινού Σχολείου κλιματικής αλλαγής και Περιβάλλοντος στον Εμπορειό της Νισύρου

- Διαφήμιση -

Το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “ΝΕΡΟ, ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ  ΑΛΛΑΓΗ” (ΕΚΠΑ – ΔΙΠΑΕ – ΕΔΡΑ UNESCO Con-E-Ect) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με τον Δήμο Νισύρου, συνδιοργανώνουν Θερινό Σχολείο από 29 Μαϊου – 5 Ιουνίου 2022. Το Θερινό Σχολείο πραγματοποιείται στα πλαίσια της υποψηφιότητας της Νισύρου για ένταξη στο δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, που έχει κατατεθεί στις 15 Νοεμβρίου 2021, από τον Δήμο Νισύρου με τη στήριξη συνεργατών από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (Καθηγητής Εμανουλούδης Δημήτριος) και το ΕΚΠΑ (Καθηγητής Νάστος Παναγιώτης και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικού Παρασκευή) αλλά και της τοπικής κοινωνίας της Νισύρου.

Tο Nisyros aUGGp (Γεωπάρκο της Νισύρου) είναι ένα νησιωτικό γεωπάρκο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο που παρουσιάζει εκπληκτικά γεωλογικά, φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία το καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για το δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO.

Το Θερινό Σχολείο συγκεντρώνει επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους της Φυσικής, της Γεωλογίας, της Δασολογίας, της Οικολογίας, του Φυσικού Περιβάλλοντος, της Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ποικιλία διαλέξεων και ασκήσεων πεδίου στο νησί της Νισύρου το οποίο θεωρείται εργαστήριο φυσικών επιστημών (Natural Science Laboratory). Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν μικρο-βιοκλιματικές μετρήσεις στους οικισμούς της Νισύρου (Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, ΕΚΠΑ), δενδροχρονολογήσεις για ανασύσταση του κλίματος της Νισύρου τα προηγούμενα 200 χρόνια (Διεύθυνση Δασών Δράμας), καθώς και μετρήσεις της ποιότητας του αέρα και περιβαλλοντικών μετρήσεων με την εγκατάσταση εξειδικευμένου εξοπλισμού στο ηφαίστειο της Νισύρου, που έχει μεταφερθεί στο νησί με ειδικά διαμορφωμένο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο (Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής).

- Διαφήμιση -

Έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκης και θα συμμετάσχει στην ξενάγηση στο ηφαίστειο την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 και στην τιμητική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Την εκδήλωση θα τιμήσει και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κ. Α. Τζιτζικώστα.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα