Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
28.8 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΤουρισμόςΟμιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη στο Summer Aviation Forum 2022

Ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη στο Summer Aviation Forum 2022

- Διαφήμιση -

Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης στο Summer Aviation Forum 2022:

“Τουρισμός και Αερομεταφορές, είναι στρατηγικοί σύμμαχοι.

Μαζί Προσγειώνονται, στο σκληρό έδαφος των δυσκολιών. Και Μαζί Απογειώνονται, στον ορίζοντα νέων ευκαιριών, και δυνατοτήτων”

Στο Summer Aviation Forum που διοργανώθηκε από το Air Transport News (ATN) και την Ελληνική Αεροπορική Ένωση (ΕΑΕ) και φιλοξενήθηκε στις Πηγές Καλλιθέας, συμμετείχε ως ομιλητής ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης.

- Διαφήμιση -

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ήταν η βιωσιμότητα των αερομεταφορών με τον κ. Καμπουράκη να τονίζει ότι: «Τουρισμός, χωρίς αερομεταφορές δεν υπάρχει» και ότι αντίστοιχα «Χωρίς τον τουρισμό, οι αερομεταφορές καθίστανται σε μεγάλο μέρος, χωρίς αντικείμενο». Εκ των πραγμάτων λοιπόν, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης: «Τουρισμός και Αερομεταφορές, είναι στρατηγικοί σύμμαχοι. Μαζί Προσγειώνονται, στο σκληρό έδαφος των δυσκολιών. Και Μαζί Απογειώνονται, στον ορίζοντα νέων ευκαιριών, και δυνατοτήτων».

Αναλυτικότερα ο κ. Α. Καμπουράκης ανέφερε τα εξής: «Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας καλωσορίσω όλους στη Ρόδο μας, και να συγχαρώ τους διοργανωτές, που δίνουν την ευκαιρία στο νησί μας, να είναι μια ακόμη φορά, στο κέντρο του παγκόσμιου προβληματισμού, για μείζονος σημασίας ζητήματα, μέσα από Φόρουμ Διαλόγου, Υψηλού Κύρους και Εξειδίκευσης.

Οι Αερομεταφορές, έχουν Ειδικό Βάρος, & Αξία για τη Ρόδο, ως Κορυφαίο Δημοφιλή Παγκόσμιο Προορισμό, και ο ρόλος τους είναι καταλυτικός, για την πρόοδο και την ευημερία, του τόπου μας.

Ο τουρισμός είναι το οξυγόνο, με το οποίο ανασαίνει η τοπική οικονομία μας, είναι το θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής στον τόπο μας, είναι το εισόδημα των νοικοκυριών μας, το μέλλον, και οι ευκαιρίες των παιδιών μας.

Τουρισμός, χωρίς αερομεταφορές δεν υπάρχει. Το ίδιο ισχύει, και από την ανάποδη: Χωρίς τον τουρισμό, οι αερομεταφορές καθίστανται σε μεγάλο μέρος, χωρίς αντικείμενο.

Η πρωτοφανής εμπειρία της πανδημίας, κατέδειξε με τον πλέον παραστατικό τρόπο, αυτή τη σχέση αλληλεξάρτησης. Και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι, να λάβουμε σοβαρά τα μαθήματα της πανδημίας, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι, για κάθε επόμενη πρόκληση, που θα βρεθεί ξανά μπροστά μας.

- Διαφήμιση -

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, Τουρισμός και Αερομεταφορές, είναι στρατηγικοί σύμμαχοι. Μαζί Προσγειώνονται, στο σκληρό έδαφος των δυσκολιών. Και Μαζί Απογειώνονται, στον ορίζοντα νέων ευκαιριών, και δυνατοτήτων. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται πεντακάθαρα, και με αριθμούς, στη φετινή σεζόν 2022, που βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Η Ρόδος αναδεικνύεται, ως η μεγάλη πρωταγωνίστρια τής τουριστικής ανάκαμψης»

Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος, κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στην φετινή σεζόν, σημειώνοντας ότι η τουριστική κίνηση στο νησί, έχει ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019. Επεσήμανε ότι οι επιτυχίες ωστόσο, δεν πρέπει, να εφησυχάζουν κανένα. Αντίθετα, πρέπει να θέτουν τον τουρισμό, και τις αερομεταφορές σε εγρήγορση, για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων. Ο Δήμος Ρόδου, όπως είπε ο κ. Α. Καμπουράκης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της βιωσιμότητας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στρατηγική συμμαχία, Τουρισμού και Αερομεταφορών, μπορεί να δώσει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η τουριστική κίνηση στο νησί μας, έχει ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019, και γράφει νέα ρεκόρ. Οι ηλεκτρονικοί πίνακες των αφίξεων, στο νησί μας, δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο. Η Ρόδος αναδεικνύεται, ως η μεγάλη πρωταγωνίστρια τής τουριστικής ανάκαμψης, αξιοποιώντας απόλυτα το momentum, της ανθρώπινης επανασύνδεσης, μετά τα παρατεταμένα lockdowns, εξαιτίας της πανδημίας.

Το φετινό καλοκαίρι στη Ρόδο, είναι πραγματικά, μια Γιορτή της Ζωής. Και οι αερομεταφορές, είναι αυτές που δίνουν φτερά, για να πάει τόσο ψηλά, αυτό το καλοκαίρι της αισιοδοξίας, της ελπίδας, της ανθρώπινης θέλησης. Να Υπερβαίνει τα εμπόδια, και να Προχωράει στο Μέλλον.

Οι επιτυχίες ωστόσο, ΔΕΝ πρέπει, να εφησυχάζουν κανένα. Αντίθετα, πρέπει να θέτουν τον τουρισμό, και τις αερομεταφορές σε εγρήγορση, για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, που αναδύονται ήδη, ή πρόκειται να τις βρούμε, αργά ή γρήγορα μπροστά μας.

- Διαφήμιση -

Πρώτα απ’ όλα, η πανδημία άφησε έντονο, το αποτύπωμά της, στο ανθρώπινο δυναμικό. Εργαζόμενοι, που προσωρινά έχασαν τις δουλειές τους, ή βρίσκονταν υπό συνεχή ανασφάλεια, στράφηκαν αλλού, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να βλέπουμε ελλείψεις προσωπικού. Και, στις Τουριστικές Επιχειρήσεις, και, στις Αερομεταφορές, και, στα Αεροδρόμια.

Είναι σημαντικό, οι κλάδοι να γίνουν ξανά ελκυστικοί, για τους νέους ανθρώπους, που αναζητούν σταθερές θέσεις εργασίας, κάτι που προϋποθέτει, υγιές εργασιακό περιβάλλον, καλές αποδοχές, και δυνατότητες εξέλιξης.

Εξίσου επιτακτική, είναι και η απάντηση, στην κλιματική κρίση, η οποία, καθώς διασταυρώνεται με την ενεργειακή κρίση, κάνει τα πράγματα, ακόμη δυσκολότερα. Όμως, τόσο ο τουρισμός, όσο και η αγορά των αερομεταφορών, δεν έχουν άλλο δρόμο, από αυτόν της βιωσιμότητας. Η βιωσιμότητα είναι μονόδρομος, για όλους.

Ενδεικτικά και μόνον, θυμίζω την κοινή επιχείρηση, «Καθαρές αερομεταφορές», που αποτελεί μια σύμπραξη, τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τής Ευρωπαϊκής Αεροναυπηγικής Βιομηχανίας, για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, για τη μείωση των εκπομπών, διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως επίσης, είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός, της συμφωνίας της Aegean, και των Ελληνικών Πετρελαίων, για το πρώτο πρόγραμμα χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, (Sustainable Aviation Fuels – SAF), σε πτήσεις στην Ελλάδα.

Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, να προσαρμοστεί έγκαιρα στους στόχους, τής επικείμενης Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, για υποχρεωτική χρήση SAF 2%, το 2025, σε όλες τις πτήσεις, από τα αεροδρόμια της Ε.Ε.

Οι μεγάλες προκλήσεις λοιπόν, είναι μπροστά μας. Και μέσα από αυτές, θα αναδειχθούν οι Ηγέτες, της νέας εποχής. Γι’ αυτό, κι εμείς στη Ρόδο, δίνουμε ξεχωριστή έμφαση, στο θέμα της βιωσιμότητας.

Με σειρά δράσεων, για τη διαχείριση της καθημερινότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, και την ενίσχυση των υποδομών μας. Το παράδειγμα της Γέφυρας της Κρεμαστής, που επιλύει ένα πρόβλημα χρόνων, και εξασφαλίζει, την αναβάθμιση της σύνδεσης του αεροδρομίου, με την πόλη της Ρόδου, είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Στη Ρόδο ξεκινάμε, μια νέα εποχή: Θέλουμε τη Ρόδο, να είναι Πρωτοπόρο, στην εφαρμογή Πράσινων Πολιτικών, με στόχο την ανάδειξή της, στον Πρώτο Βιώσιμο Τουριστικό Προορισμό, Παγκοσμίως.

Κι αυτό, επισφραγίστηκε με το μνημόνιο συνεργασίας, για την υλοποίηση του «Rhodes Co-Lab», με τον παγκόσμιο τουριστικό κολοσσό της TUI, που υπογράψαμε, μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σχεδιάζουμε σήμερα, τον βιώσιμο τουρισμό του Αύριο.

Το οφείλουμε στον τόπο μας, το οφείλουμε στις γενιές, που έρχονται μετά από εμάς, το οφείλουμε στα εκατομμύρια των φίλων της Ρόδου, σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι τής εξασφάλισαν την πρώτη θέση, στις συνολικές τουριστικές επιδόσεις, των τελευταίων 60 χρόνων, στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό, εργαζόμαστε σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, και ασφαλώς θέλουμε, τη Ρόδο πάνω στον χάρτη, των Βιώσιμων Αερομεταφορών.

Η βιωσιμότητα, είναι ο κοινός στόχος όλων μας: Η στρατηγική συμμαχία, Τουρισμού και Αερομεταφορών, μπορεί να δώσει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας, κάθε μέρος, το δικό του κομμάτι ευθύνης, και λειτουργώντας συμπληρωματικά, για το κοινό καλό.

Μόνο συνεργατικά και υπεύθυνα, μπορούμε να πάμε μπροστά. Να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις, και να βγούμε νικητές.

Τον Δεκέμβριο του 1944, όταν, στη Συνδιάσκεψη του Σικάγο, υπογράφονταν, οι βασικοί κανόνες για την Πολιτική Αεροπορία, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Delano Ρούσβελτ, είχε τονίσει, πως «η μελλοντική πρόοδος, τής διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, μπορεί να βοηθήσει, και να προάγει τη φιλία, και την κατανόηση, μεταξύ των κρατών, και των ανθρώπων, όλου του κόσμου».

Αυτό το όραμα, έγινε απτή πραγματικότητα, στην πορεία των χρόνων. Και πρέπει, να συνεχίσει να μας εμπνέει, ειδικά, στις δύσκολες συγκυρίες, που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας.

Σας ευχαριστώ θερμά λοιπόν, για την ευκαιρία, να απευθύνομαι σήμερα σε ένα τόσο ξεχωριστό ακροατήριο, και εύχομαι από καρδιάς, κάθε επιτυχία στις εργασίες τής συνάντησης, που είμαι βέβαιος πως θα μας δώσουν τροφή, Και για Σκέψη, Και για Δράση.

Οι πόρτες του Δήμου Ρόδου, και του γραφείου μου, είναι πάντα ανοιχτές στη συνεργασία, και στη κοινή προσπάθεια, στις καλές ιδέες, και στις πρωτοποριακές προσεγγίσεις, που μπορούν να μειώσουν το οικολογικό αποτύπωμα, των δραστηριοτήτων του τουρισμού, και των αερομεταφορών,

Διατηρώντας, ή και μεγεθύνοντας ακόμη, το οικονομικό αποτύπωμα, προς όφελος της Ρόδου μας, και των επόμενων γενιών της», δήλωσε ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα