Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
23.8 C
Rhodes
ΑρχικήΕκδηλώσειςΔωρεάν ΕκδηλώσειςΠαρουσίαση βιβλίου της Δρ. Χρυσάνθης Κόζα «Ευτό το παραμύτι που είπα ήτο...

Παρουσίαση βιβλίου της Δρ. Χρυσάνθης Κόζα «Ευτό το παραμύτι που είπα ήτο του…»

- Διαφήμιση -

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου «Αίθωνας» παρουσιάζει το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Ταξιαρχών Αρχαγγέλου το δίτομο έργο της Δρ. Χρυσάνθης Κόζα «Ευτό το παραμύτι που είπα ήτο του…».

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Την εκδήλωση στηρίζει η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αρχαγγέλου.

Για δίτομο έργο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Προύσαλης – Δάσκαλος, προφορικός αφηγητής, Υπ. Δρ ΕΚΠΑ και ο Χρύσανθος Ξάνθης – εκδόσεις Λογότυπο.

Η Χρυσάνθη Κόζα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο της Ρόδου. Είναι δασκάλα με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, master στις Επιστήμες της Αγωγής με χρήση Νέων Τεχνολογιών και Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την παιδαγωγική αξιοποίηση λαϊκών παραμυθιών σε συνδυασμό με τη χρήση των Τ.Π.Ε. και την εγγράμματη προφορικότητα. Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις παιδαγωγικού περιεχομένου και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και συλλογικά έργα.

- Διαφήμιση -

Και οι δύο τόμοι βασίζονται στην επεξεργασία λαϊκών παραμυθιών που συγκεντρώθηκαν από μια μακρόχρονη, επιτόπια, εθνογραφική έρευνα συλλογής και καταγραφής προφορικού υλικού από αφηγητές που ζουν στον Αρχάγγελο Ρόδου. Έναν δήμο που διαθέτει πλούσια λαογραφική παράδοση, η οποία μεταλαμπαδεύεται από γενιά, σε γενιά υιοθετώντας στοιχεία από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Ο Αρχάγγελος διαθέτει έναν αστείρευτο πολιτισμό υλικό (κεντήματα, ενδυμασίες, τάπητες, αγγεία, πιάτα, εδέσματα κ.α.) και άυλο (ήθη, έθιμα, παραδόσεις, τραγούδια λαϊκά παραμύθια, λογοπαίγνια κ.α.)

Το έργο αυτό περιλαμβάνει τα παραμύθια καταγεγραμμένα στο τοπικό ιδίωμα, όπως δηλαδή τα έχουμε ακούσει από τους αφηγητές, καθώς και επιμέρους σχόλια, αφού τα ταξινομούμε σύμφωνα με τις επιταγές του Διεθνούς καταλόγου λαϊκών παραμυθιών (ATU). Η μελέτη αυτή προέκυψε από την ανάγκη να ερευνηθεί το ελληνικό παραμύθι σε τοπικό επίπεδο σήμερα, με σεβασμό στο λόγο των αφηγητών.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα