Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
27.1 C
Rhodes
Αρχικήrhodes.onlineΑρθρογραφίαΗ «ΟΙΝΙΚΉ» Ρόδος Μου

Η «ΟΙΝΙΚΉ» Ρόδος Μου

- Διαφήμιση -

Γράφει ο Νίκος Θυρής
Εστιάτορας, Οινοπαραγωγός, Φοιτητής Οινολογίας

Στο νησί του ήλιου, που έχει αλλάξει πολλούς ενοίκους κατά εποχές, υπήρχε ανέκαθεν ένα έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον από όλους για την αμπελουργία και την οινοποιεία. Τόπος εύφορος και πλούσιος με εδάφη που έχουν στοιχεία τέτοια ώστε να δώσουν σταφύλια πλούσια και συμπυκνωμένα. Όπως λένε οι μεγαλύτεροι και εμπειρότεροι οινολόγοι και αμπελουργοί, το καλό κρασί φτιάχνεται στο χωράφι. Οι ποικιλίες που φυτεύτηκαν στη Ρόδο πολλές και διαφορετικές, με σημαντικότερες το Αθήρι (λευκή) και το Μανδηλάρι (ερυθρή).

Η γνώση και η ιστορικότητα του ροδιακού οίνου περνάει σε μεγάλη ακμή κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας όπου γίνεται μια συνολική μελέτη και αναδιάρθρωση του αμπελώνα και
γίνεται καταγραφή δεδομένων που μας καθοδηγούν μέχρι και σήμερα. Φυτεύονται νέες ποικιλίες σε αμπελοτόπια που έχουν ιδανικές συνθήκες και ως επακόλουθο έχουμε μια εποχή ευημερίας για τα κρασιά και τα αποστάγματα.

Στα κρασιά εκείνης της εποχής κερδίζουν το ενδιαφέρον οι αφρώδεις οίνοι, που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο, αυτή δηλαδή που παράγονται και οι σαμπάνιες στην Καμπανία.
Μέχρι και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι αφρώδεις οίνοι της Ρόδου δίνουν εξαιρετικά δείγματα και απολαμβάνονται από καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

- Διαφήμιση -

Μια άλλη οινική παράδοση της Ρόδου είναι οι φυσικώς γλυκείς οίνοι ή λιαστοί. Σταφύλια που απλώνονται και αφήνονται να αφυδατωθούν κάτω από τον καυτό ήλιο με σκοπό να συμπυκνωθούν τα σάκχαρα των σταφυλιών και να μας δώσουν υπέροχα και πλούσια γλυκά κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό και γεύση ισορροπημένη στο στόμα.

Σήμερα ο ροδιακός οίνος περνάει μια φάση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Τα παλιά οινοποιεία εξοπλίζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και περνάνε στις επόμενες
γενιές οινολόγων, που στην πλειοψηφία τους έχουν οινολογικές σπουδές και νέες ιδέες, και ταυτόχρονα παλιές συνταγές και πρωτόκολλα εφαρμόζονται με εξαιρετικά δείγματα.

Από αυτήν εδώ την στήλη σε επόμενα τεύχη θα αναλύσουμε τις ποικιλίες που έχουν προσαρμοστεί τέλεια στις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού, θα γνωρίσουμε τα οινοποιεία και τη δουλειά τους όπως και τις ροδίτικες ετικέτες που κυκλοφορούν. Θα δούμε αμπελοτόπια στην ορεινή και την πεδινή Ρόδο και θα έρθουμε σε επαφή με την διαδικασία οινοποίησης. Θα μιλήσουμε για την παραδοσιακή γαστρονομία σε συνδυασμό με το κρασί (food & wine pairing)

Καλή συνέχεια, και μην ξεχνάτε ότι το καλύτερο κρασί είναι αυτό που πίνουμε με φίλους.

Στην υγειά σας!

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα