Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
27.1 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΠολιτισμόςΚατάλυμα Γαλλίας καλλιτεχνική εγκατάσταση ο "Ρόδιος Φοίνιξ"

Κατάλυμα Γαλλίας καλλιτεχνική εγκατάσταση ο “Ρόδιος Φοίνιξ”

- Διαφήμιση -

Με την ολοκλήρωση του πολύ επιτυχημένου και  δημοφιλούς master class  κεραμικής στο Κατάλυμα της Γαλλίας  από τον Enzo Formisano  maestro artigiano από την Φλωρεντία, ο καλλιτέχνης θέλησε και φέτος όπως και πέρσι να κάνει μία καλλιτεχνική εγκατάσταση, αυτή τη φορά με αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Το έργο υπό μορφή κεραμικών φύλλων έχει υλοποιηθεί με τη συμμετοχή των μαθητών του εργαστηρίου και έχει αναρτηθεί σε κλαδιά δέντρου στον αύλειο χώρο του καταλύματος όπου μπορούν οι επισκέπτες και περαστικοί να το θαυμάσουν.

Για το έργο που ονόμασε ο «Ρόδιος Φοίνιξ», ο ίδιος ο καλλιτέχνης γράφει:

- Διαφήμιση -

«Τον Ιούλιο του 2023 μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος των δασών του νησιού της Ρόδου προκαλώντας την εκκένωση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών.

Οι καταστροφές στη φυσική κληρονομιά ήταν τεράστιες και έχουν αφήσει βαθιά πληγή στην ψυχή του νησιού, των κατοίκων και των πολλών εραστών αυτής της γωνιάς της Ελλάδας.

Η φωτιά ωστόσο έφερε και μια συγκινητική ανταπόκριση αλληλεγγύης και ώθησε πολλούς εθελοντές να καταπολεμήσουν τη φωτιά, να υπερασπιστούν τα χωριά και να παράσχουν άμεση βοήθεια σε όσους είχαν ανάγκη.

Οι τουρίστες ειδικά φιλοξενήθηκαν  σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και συχνά από την έκτακτη αυτή  ανάγκη γεννήθηκε η φιλία.

Ένα θλιβερό στρώμα στάχτης εξακολουθεί να καλύπτει τεράστια τμήματα του τοπίου.

Η ίδια η στάχτη όμως θα είναι τροφή και λίπασμα για την αναγέννηση του δάσους και οι Ρόδιοι ήδη εργάζονται για να επουλώσουν την πληγή με δύναμη και περηφάνια.

- Διαφήμιση -

Η στάχτη εξάλλου είναι επίσης βασικό συστατικό των κεραμικών υαλωμάτων σύμφωνα με αρχαίες συνταγές των αγγειοπλαστών της Ανατολής, γι’ αυτό δημιουργήσαμε με τους μαθητές του εργαστηρίου, ένα συμβολικό δέντρο, με κεραμικά φύλλα καλυμμένα με αυτά τα σμάλτα.

Ένα συγκεκριμένο έργο τέχνης γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, για να γιορτάζουμε την ανθεκτικότητα ενός λαού και μια προειδοποίηση για το μέλλον για να μην συμβεί αυτό ποτέ ξανά.

Η ομορφιά αναδύεται από τις στάχτες σαν τον θρυλικό Φοίνικα!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στο Κατάλυμα της Γαλλίας και στην ενθουσιώδη υποστήριξη της επίτιμης προξένου Αλίκης Μοσχή, καθώς και στη διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στους συμμετέχοντες στο  εργαστήριο κεραμικής. Ευχαριστώ θερμά την Ολυμπία Gauguet για την ευαίσθητη καταγραφή του δρώμενου σε ένα πολύ ποιητικό βίντεο».

Το master class κεραμικής διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στη Ρόδο και είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Καταλύματος της Γαλλίας με τη στήριξη της Γαλλικής Προξενικής Αρχής Δωδεκανήσου. Επιμελητής έργου: Domenico Iaraca.

- Διαφήμιση -

*Ο Enzo Formisano είναι  Ιταλός κεραμίστας, φέρει τον τιμητικό τίτλο maestro artigiano που του απένειμε η Ιταλική Δημοκρατία και διατηρεί  studio κεραμικής στη  Φλωρεντία όπου διδάσκει τα τελευταία 25 χρόνια.

Για το video click εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=veByhPL27dA&ab_channel=OlympiaGauguet

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα