- Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
- 12/09/2024
- Πέμπτη, 9:00 ΜΜ - 11:00 ΜΜ
- Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου
Contact event manager
Book your tickets
Επίσημη Έναρξη Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Πέμπτη, 9:00 ΜΜ - 11:00 ΜΜ
12/09/2024
000000
Επίσημη Έναρξη Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Πέμπτη, 9:00 ΜΜ - 11:00 ΜΜ
12/09/2024
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα τιμήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ, με μια συναυλία στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, των Ιπποτών. Το κουαρτέτο εγχόρδων “Αιμίλιος Ριάδης”, το οποίο αποτελείται από τους διακεκριμένους μουσικούς της ορχήστρας, Ανδρέα Παπανικολάου, Γιώργο Κουγιουμτζόγλου, Αλεξάνδρα Βόλτση και Λίλα Μανώλα, με τον σπουδαίο έλληνα συνθέτη και σολίστ βιολιού Σίμο Παπάνα, καλλιτεxνικό διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και την πολυβραβευμένη Λιθουανή πιανίστα Martyna Jatkauskaite θα ερμηνεύσουν έργα των: F. Mendelssohn, E. Chausson
Μετά από την πρώτη εξαιρετική συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο περσινό φεστιβάλ με μια μοναδική συναυλία για το επετειακό έτος Μαρία Κάλλας, (με 75 μουσικούς επί σκηνής και δυο κορυφαίες λυρικές τραγοδίστριες) και την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού που υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την ορχήστρα, 27 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία της εμφάνιση στο νησί, αποφασίστηκε από κοινού να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία ώστε να συνδέσουμε πολιτιστικά τις δυο άκρες της χώρας, τον βορρά με τον νότο, με την συμμετοχή της ορχήστρας και στο φετινό φεστιβάλ και με την προοπτική μιας πιο μόνιμης συνεργασίας στο μέλλον
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Mendelssohn string quartet Nr. 6, in F minor op. 80 (26 min.)
- Chausson concerto for Violin, Piano and String Quaret op. 21 (45min.)
F. Mendelssohn κουαρτέτο εγχόρδων έργο 80, αρ. 6 σε Φα ελάσσονα - Chausson κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, έργο 21
Βιογραφικά συντελεστών
ΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣ
Ο Σίμος Παπάνας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε βιολί, μπαρόκ βιολί, σύνθεση και μαθηματικά. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, και τις ολοκλήρωσε στο Oberlin College και το Yale Universlty στις Η.Π.Α. Καθηγητές του υπήρξαν ο Πέταρ Αρναούντοβ, ο Τάρας Γκαμπόρα, ο Έρικ Φρίντμαν (βιολί), η Μέριλιν Μακ Ντόναλντ (μπαρόκ βιολί) και ο Χρήστος Σαμαράς (σύνθεση).
Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες ως σολίστας, ή διευθύνοντας από το βιολί, μεταξύ των οποίων η Staatskapelle Dresden, ορχήστρα του θεάτρου Bolshoi, η ορχήστρα δωματίου της Ζυρίχης, η Kammerorchester Basel, η Camerata Salzburg, η Geneva Camerata, η ορχήστρα δωματίου των Βρυξελλών, η Συμφωνική της Πράγας, η Συμφωνική της Ισλανδίας, οι κρατικές ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Καμεράτα της Αθήνας, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Φιλαρμονική της Σόφιας, οι Σολίστες της Σόφιας, η Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου, η Συμφωνική του Κάτω Ρήνου (Γερμανία), η Φιλαρμονική ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, η New Century Chamber Orchestra (Σαν Φρανσίσκο) και η Philharmonia Moments Musicaux της Ταιβάν. Έχει ηχογραφήσει σαν σολίστας για τις εταιρίες Deutsche Grammophon, BIS και Centaur. Μεταξύ των φεστιβάλ στα οποία έχει συμμετάσχει συγκαταλέγονται το φεστιβάλ του Verbier (Ελβετία), το Schleswig-Holstein (Γερμανία), το Odessa Classics (Ουκρανία), τα Sommets Musicaux Gstaad (Ελβετία), το φεστιβάλ Αθηνών και το φεστιβάλ μουσικής του Τόκυο. Έχει παίξει σε κάποιες από τις σημαντικοτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, όπως το Carnegie Hall (Νέα Υόρκη), το Palau de la Musica (Βαρκελώνη), η Μεγάλη Αίθουσα της Φιλαρμονικής της Αγ Πετρούπολης, η Elbphilarmonie του Αμβούργου, η Harpa (Ρέικιαβικ) και το Herbst Theater (Σαν Φρανσίσκο). Οι συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί και ηχογραφηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου (Η.Π.Α., Ρωσία, Καναδάς, Περού, Ιράν, Ιαπωνία, Ταϊβάν και τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες) και σε σημαντικές αίθουσες όπως η Musikverein της Βιέννης, η Tonhalle της Ζυρίχης και το National Concert Hall της Ταϊπέι.
Είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης από το 2003. Από το 2022 υπηρετεί ως διευθυντής της Κ.Ο.Θ.
MARTYNA JATKAUSKAITE
Γεννημένη στο Κάουνας της Λιθουανίας, ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 5 ετών και έκανε την πρώτη της επίσημη δημόσια εμφάνιση στην ηλικία των 11, Το 2005 της απονεμήθηκε η Κρατική Υποτροφία της Βαλτικής για να σπουδάσει με την Joan Havill στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου. Αποφοίτησε με Master in Music Performance και Διάκριση.
Είναι νικήτρια τουλάχιστον 25 διεθνών διαγωνισμών, βραβείων και διακρίσεων, που περιλαμβάνουν το Α ́ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Acquaviva Delle Fonti -Giovanni Colafemmina”, Α ́ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Γεώργιος Θυμης« και την ύψιστη διάκριση του Guildhall – το Χρυσό Μετάλλιο. Την ίδια χρονιά προβλήθηκε ως Νέο Ταλέντο σε αφιέρωμα του περιοδικού Classical FM.
Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, και Ιαπωνία), δίνοντας ρεσιτάλ και συμπράττοντας με ορχήστρες σε σημαντικές αίθουσες, όπως Sala Verdi (Μιλάνο), Μέγαρο Μουσικής (Θεσσαλονίκη), Fazioli Hall (Ιταλία), Wigmore Hall, Cadogan Hall και Barbican Hall (Λονδίνο). Ως κάτοχος της Μουσικής Υποτροφίας Philharmonia Orchestra/Martin, έδωσε ρεσιτάλ στο Royal Festival Hall και το Queen Elizabeth/Purcell Room (Λονδίνο). Ως σολίστ, έχει συμπράξει με τις ορχήστρες London Festival Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Lithuanian National Symphony Orchestra, Lithuania Chamber Orchestra, Kaunas Symphony Orchestra, Guildhall Symphony Orchestra και Mihail Jora Bacau Orchetra. Ανάμεσα στους μαέστρους με τους οποίους έχει παίξει, περιλαμβάνονται οι Dirk Kaftan, Vasily Petrenko, Ross Pople, Peter Stark, Αντρέας Τσελίκας, Βασίλης Χριστόπουλος, Juozas Domarkas, Ovidiu Balan, Saulius Sondeckis, Modestas Pitrenas και Espen Selvik. Οι ερμηνείες της έχουν μεταδοθεί από την Εθνική Ραδιοτηλεόραση της Λιθουανίας και το RWE Radio σε σύμπραξη με την Südwestfallen Philharmonie (Γερμανία).
Η Martyna Jatkauskaite έχει τιμηθεί με τη διάκριση “Overall Winner” του Διαγωνισμού Tunbridge Wells International Young Concert Artists Competition (Αγγλία), με Α ́ Βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς “Roma 2000” (Ιταλία), “Konzerteum” (Ελλάδα), “Vainiu- nas” (Λιθουανία), “Pro-Piano Romania”, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία στους διαγωνισμούς “Citta di Cantu”, “Karl Cherni” (Τσεχία), “La Muse” (Ιταλία) και “Dudley” (Αγγλία).
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αιμίλιος Ριάδης
Το κουαρτέτο εγχόρδων Αιμίλιος Ριάδης διανύει τον 19ο χρόνο καλλιτεχνικής δημιουργίας στον χώρο της μουσικής δωματίου. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2005 και ονομάστηκε κατά τον ταλαντούχο και αξιόλογο συνθέτη της πόλης.
Το κουαρτέτο έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς όπως τους Δημήτρη Χανδράκη, Χαρά Σειρά, Δόμνα Ευνουχίδου, Απόστολο Χανδράκη, Βαρβάρα Τσαμπαλή, Νικολό Δημόπουλο, Γιάννη Καραγιαννίδη, Μαρία Μυλαράκη, Άγγελο Λιακάκη, Κατερίνα Γίμα, Βιολέττα Λούστα, Alain Meunier, Jean Christophe Charron, Giacomo Battarino μεταξύ άλλων.
Το 2014 ηχογράφησε το πρώτο κουαρτέτο εγχόρδων του βραβευμένου συνθέτη και μουσικολόγου Κώστα Τσούγκρα το οποίο κυκλοφορεί από την Phasma Music. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια και διακεκριμένα σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα με πολυάριθμες εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ όπου έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές.
Το ρεπερτόριο του κουαρτέτου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα έργων της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας από την πρώιμη μπαρόκ εποχή μέχρι και σύγχρονες συνθέσεις των ημερών μας τις οποίες ερμηνεύει σε πρώτη εκτέλεση.
Το κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης αποτελούν οι μόνιμοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Ανδρέας Παπανικολάου, Γιώργος Κουγιουμτζόγλου, Αλεξάνδρα Βόλτση και Λίλα Μανώλα.
Με την υποστήριξη της ΕΡΤ 3, ΕΡΤ Ν. Αιγαίου
Χορηγοί επικοινωνίας: EUROTV , Αιγαίο TV, Εφημερίδα “H Ροδιακή”, Εφημερίδα “Δημοκρατική“, Ράδιο Λυχνάρι, rhodes.com.gr
Χορηγοί Φιλοξενίας : Mitsis Hotels, Atrium Hotels, Mediterranean
Χορηγός: Yachting Club
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
12 Σεπτεμβρίου
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ώρα 21:00