«Οχι άλλα οριζόντια μέτρα» – «Δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο» – Τι είπε για Στουρνάρα, Βενιζέλο – «Ο Τσίπρας δίνει μάχη να μη βγούμε από την κρίση» – Το 2016 οι εκλογές – Στους δήμους ο φόρος ακινήτων;
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω η δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Ανατροπή” στο Mega Chanel και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή αυτή, λαϊκή απαίτηση. Όπως είναι και ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων».
Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύματα και ιδιαίτερα γι’ αυτά τα τρία τα νέα παλικάρια που πεθάναν και νομίζω ότι το καλύτερο μνημόσυνο σε αυτά τα νέα τα παιδιά, θα ήταν ακριβώς αυτή η ενότητα του κόσμου γιατί αυτό είναι το οποίο αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε. Αυτό που απαιτείται σήμερα στην Ελλάδα, που έχει το πρόβλημα της κρίσης και πρέπει να βγει από την κρίση γρήγορα, είναι να υπάρχει σταθερότητα και πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων στον τόπο μας, όσο και των ξένων στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο».
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της βίας: «Η βία είναι μία και πρέπει να καταδικάζεται, τα κόμματα πρέπει να καταγγέλλουν τις πράξεις βίας αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στην βία. Δεν μπορεί να καλεί τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση. Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία. Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στην Μαρφίν όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε». Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς ομάδας στο Μαξίμου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει την κριτική και υπάρχουν κάποια άτομα που ζουν σε μία παράνοια», ενώ κάλυψε πλήρως τον συνεργάτη του κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση του κράτους στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι είχε υπάρξει η προεργασία και για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα το κράτος κινήθηκε τόσο άμεσα και οργανωμένα. Για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής είπε ότι αυτός ο κόσμος αυτός δεν έχει σχέση με τις ναζιστικές απόψεις «δεν υπάρχουν ρίζες ναζί στην Ελλάδα, είναι μία αντίδραση στα δύσκολα που περνάει ο κόσμος. Με το που θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία και να επικρατεί ομαλότητα και σταθερότητα τέτοια φαινόμενα θα εξαφανιστούν». Εκτίμησε ότι μετά τις εξελίξεις η δύναμη της Χρυσής Αυγής θα μειωθεί.
Μήνυμα στην Τρόικα
Αναφερόμενος στην Τρόικα είπε ότι από πέρυσι γίνεται μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο αλλά σε διαπραγμάτευση».
Εξήγησε ότι «διαπραγμάτευση είναι ότι κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια. Το λέω αυτό γιατί διαπραγμάτευση είναι για παράδειγμα και το γεγονός ότι κατορθώσαμε να πάρουμε το ΦΠΑ όπου δεν άφηναν με τίποτα, για την εστίαση μιλάω, να κατεβεί από το 23% στο 13%. Κι αυτό το πετύχαμε. Διαπραγμάτευση ήταν ότι ενώ επρόκειτο να βάλουμε μια επιβολή φόρου και είχε ανακοινωθεί αυτό, σε όλες τις επιχειρήσεις 0,2%, δηλαδή 2‰ στον κύκλο εργασίας και από αυτό θα κερδίζαμε κάπου 600 εκατομμύρια και 250 εκατομμύρια από νέο χαράτσι, να το πω έτσι, στους ενστόλους, αυτά αποσοβήθηκαν». Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα. λέγοντας πως «δεν έχουν συμφωνηθεί τέτοια μέτρα και δεν αντέχει άλλα μέτρα η ελληνική κοινωνία και οικονομία». Είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκλογών και ότι η απόσταση θα καλυφθεί με την λήψη διαρθρωτικών μέτρων.
Απευθυνόμενος προς την Τρόικα είπε: «Σημασία έχει, ότι είμαστε μια χώρα η οποία ήταν η ασταθής χώρα σε μια σταθερή περιοχή. Σήμερα, είμαστε η σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή, έχουμε πίσω μας μια θυσία του ελληνικού λαού απίστευτη. Και να το πω να το ακούσει ο κόσμος, 25% έχουμε χάσει στο εισόδημα, στο ΑΕΠ, την παραγωγή και αν προσθέσετε πληθωρισμό κι αν προσθέστε φόρους, έχει χάσει ο μέσος Έλληνας ένα διαθέσιμο εισόδημα 40%. Επομένως η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβονται -και κατά την άποψή μου δεν ήρθε κανένας να μας πει ότι δεν το σέβεται- αλλά πρέπει να σέβεται αυτές τις θυσίες που ήδη έχουν γίνει».
Πρωτογενές πλεόνασμα
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας: «Ξέρετε που προσωπικά, χτίζω τη δική μας την αξιοπιστία; Και πού είναι εκεί που δεν περίμενε κανένας την Ελλάδα να το πετύχει; Πρωτογενές πλεόνασμα: Επιτρέψτε μου , θα μας ακούει πολύς κόσμος σήμερα, να πω στον κόσμο τι θα πει: Έχεις ένα σπίτι, έχεις έσοδα 10, έξοδα 9. Αυτό πετύχαμε. Να έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πάρα πολλά χρόνια περισσότερα έσοδα από δαπάνες. Από αυτή τη διαφορά, το 70% θα το δώσουμε πίσω σ’ αυτούς που είναι οι περισσότερο αδικημένοι. Παράδειγμα: Οι ένστολοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» και πρόσθεσε: «Επανάσταση για εμένα σήμερα είναι να βγούμε από τη μιζέρια πιάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα».
«Όχι» νέο μνημόνιο
«Δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι στην Ευρώπη μιλούν για προέκταση του υπάρχοντος μνημονίου λόγω του ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα συνεχίσει να μας δανείζει το ΔΝΤ”. Ωστόσο “η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα. Δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει. Το χρηματοδοτικό κενό είναι δική τους υποχρέωση να το καλύψουν. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει και θα είναι κακό για την Ελλάδα είναι να αρχίσει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους γιατί θα προκαλέσει ανησυχία στις αγορές».
Σημείωσε πάντως ότι η ΕΕ προβλέπει ότι όλες οι χώρες θα είναι σε επιτήρηση, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν κάτω από 3% έλλειμμα και με την έννοια ότι όλων ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται.
Φορολόγηση
Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης είπε ότι «η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της στο φορολογική απόδοση, πλην φοροφυγάδων βεβαίως, που και με αυτούς δεν ξέρω πόσοι έχουν μειωθεί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ είμαι ο θεωρητικός θερμός υποστηρικτής και εύχομαι αυτό να γίνει και πράξη, της άποψης ότι στην Ελλάδα ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πρέπει, πρέπει να πάει παράδειγμα των κερδών των επιχειρήσεων και τα λοιπά για όλες τις επιχειρήσεις στο 15% παντού. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλότερα από το δικό μας. Πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, το 2011, το 2012 και το 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ και ήταν, ο κόσμος πια έφτασε. Αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά».
Μιλώντας για τις αντιδράσεις των βουλευτών του είπε ότι «υπήρχαν αντιδράσεις ασφαλώς κι εγώ Βουλευτής επαρχίας είμαι και ξέρω. Είχανε αντιρρήσεις στα θέματα των στρεβλώσεων, και πιστεύω ότι πολλά διορθώνονται με τις παρεμβάσεις των βουλευτών, πολλά θα διορθωθούν με τις παρεμβάσεις των βουλευτών. Νομίζω ότι όπως είδατε, μαζέψαμε ζητήματα τα οποία υπήρχαν, για στάνες και τα λοιπά, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν».
Στους δήμους ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης: “Κάτι το οποίο άκουσα το οποίο το βρήκα πάρα πολύ σωστό είναι: μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους με ανταποδοτικότητα. Είναι κάτι, το οποίο γίνεται σε ξένες χώρες, είναι κάτι το οποίο θα μας έβγαζε από την υποχρέωση εμείς να πληρώνουμε τους Δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα”, είπε.
Ακόμη, αποκάλυψε, πως η κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην εγκατάσταση και παροχή δωρεάν wi-fi internet σε όλη την ελληνική επικράτεια μέσα στο επόμενο έτος.
Διεθνείς επαφές
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις συζητήσεις με την κα Μέρκελ και με άλλους πολιτικούς: «Θέλω να σας πω ότι την Παρασκευή είχα εκτενέστατη τηλεφωνική συζήτηση μαζί της. Την επόμενη εβδομάδα θα ξαναβρεθούμε στο Παρίσι, στο τέλος του μήνα εγώ θα πάω στο Βερολίνο για μια μεγάλη εφημερίδα που με έχει επίσημο καλεσμένο, μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Αυτές οι επαφές, οι τηλεφωνικές ή μη, γίνονται συνέχεια και γίνονται με όλο τον κόσμο».
Για Στουρνάρα
Για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και την κριτική των βουλευτών της ΝΔ στο πρόσωπό του ανέφερε: «Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται. Και πιστεύω ότι ο Στουρνάρας σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι. Εγώ πραγματικά θεωρώ ότι έχει βάλει την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος. Τον στηρίζω. Και ο Βενιζέλος τον στηρίζει».
Επίθεση σε Τσίπρα
Για τον κ. Αλέξη Τσίπρα είπε: «ο Τσίπρας δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση. Δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, “σκοτώνει” την οικονομία. Έρχεται και λέει ότι και “ο δημόσιος υπάλληλος αν βοηθήσει και ο βουλευτής άμα ψηφίσει και ο επενδυτής άμα βάλει τα λεφτά του, θα μας βρει μπροστά του”. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα και νομίζω ότι είναι ασυγχώρητα πράγματα, να καταδιώκεις δηλαδή τον επενδυτή στη Δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι είναι και δημιουργός, αλλά και θύμα κακόφωνων συνιστωσών που υπάρχουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή εδώ πατάει, εκεί βρίσκεται ο καθένας. Δεν μπορείς να δεις κάτι το σταθερό και επικαλούνται από τη Βενεζουέλα του Τσάβες, από την Κούβα του Κάστρο; Ποτέ κανείς δεν βγήκε πρωθυπουργός ευχόμενος την αποτυχία της χώρας. Γιατί αποτυχία της χώρας είναι η διέξοδός του να κερδίσει. Εγώ θεωρώ ότι δεν υποστηρίζει μιαν “Ελλάδα για τους Έλληνες” που έλεγε ο Ανδρέας. Υποστηρίζει μιαν Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες. Υποστηρίζει μια Ελλάδα χωρίς εξωτερική πολιτική, επειδή θα έχει καταργήσει τα προβλήματα της Ελλάδας. Υποστηρίζει μιαν Ελλάδα επαγγελματιών του κρατικού συνδικαλισμού. Υποστηρίζει μιαν Ελλάδα καθημερινών κινητοποιήσεων και καταλήψεων όπου βρει. Υποστηρίζει μια Ελλάδα που οι λέξεις έθνος και πατρίδα είναι απαγορευμένες».
Η χώρα θα βγει απ το Μνημόνιο
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «Ασφαλώς, η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο. Δεν θέλω να κάνω ακριβείς προβλέψεις και τα λοιπά. Εγώ αυτό το οποίο σας λέω είναι ότι η χώρα ήδη με μια μελέτη την οποία κάναμε, προβλέπουμε ότι θα έχουμε πετύχει και το ’17, να υπάρχει στη χώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα; Θα έχεις τα λεφτά προκειμένου να διορθώνεις αδικίες, δηλαδή να βγάζεις λίγο – λίγο τις πληγές που δημιουργήθηκαν από το Μνημόνιο. Αυτός είναι ο ρόλος μου, έτσι αισθάνομαι ότι κάνω τώρα».
Εκλογές
«Οι εκλογές θα γίνουν το 2016, τότε κλείνει η τετραετία», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «στην αρχή μας έλεγαν ότι θα τις κάνετε αμέσως, γιατί καταρρέετε. Μετά μας είπαν ότι έχετε το συγκριτικό πολιτικό πλεονέκτημα και θα τις κάνετε επειδή σας βολεύει. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ούτε καταρρέουμε προφανώς, ούτε και με ενδιαφέρει εάν με βολεύει. Πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι πρέπει σε μια χώρα με σταθερότητα, να υπακούμε στη λογική της 4ετίας. Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια. Αυτοί που δεν συμφωνούν είναι όποιοι δεν θέλουν να είναι η χώρα σε στέρεα πόδια, όταν γίνουν εκλογές. Το καταλαβαίνω».
Προανήγγειλε ότι θα ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι «εκεί που υπάρχει θέμα αλλαγής -για μένα απολύτως αναγκαία αλλαγή- είναι στις δημοτικές εκλογές και στις περιφερειακές, να μπορείς να λες ότι εγώ θέλω τον Παπαδόπουλο για Δήμαρχο, αλλά κατεβάζει τον Πρετεντέρη. Εγώ συγνώμη τον Πρετεντέρη δεν τον θέλω. Θα ψηφίσω άλλο ψηφοδέλτιο των μελών του δήμου». Είπε ακόμη ότι στο θέμα αυτό τελειώνει η συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ.
Για Βενιζέλο
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την σχέση του με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο: «Πολιτικά μας χωρίζουν πάρα πολλά. Αυτό το οποίο μας ενώνει είναι αυτή η κοινή ευθύνη που σας είπα, για το αύριο. Με ρώτησε προχθές ένας: βάλλεται ο Βενιζέλος από διαφόρους κύκλους. Εγώ θα τολμήσω να το πω δημόσια, βάλλεται για τα υποβρύχια. Για τα υποβρύχια έγινε και προανακριτική και εξεταστική το ’11 και δεν του βρήκαν τίποτα. Βάλλεται για τη λίστα Λαγκάρντ. Έγινε εξεταστική, δεν του βρήκαν τίποτα. Για τα υποβρύχια, ρωτώ, αυτοί που τότε ήταν με τον Τσοχατζόπουλο, σήμερα σε ποιο κόμμα βρίσκονται; Για τη Λαγκάρντ βγήκε ότι δεν υπάρχει τίποτα να του πούνε. Επομένως αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στοχεύουν όπου βρουν, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη. Και μιλάω ιδιαίτερα για το ΣΥΡΙΖΑ, είμαι καθαρός. Αλλά χτυπάνε όχι τον Βενιζέλο, ή τον Σαμαρά ή τον οποιονδήποτε. Τη σταθερότητα του τόπου χτυπάνε, που εγώ σας τη βάζω από την αρχή της κουβέντας μας ως τη μεγάλη προϋπόθεση προκειμένου να βγει ο κόσμος από το τέλμα και από την κρίση”. Για την αναφορά του κ. Καμμένου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση είπε ότι “αυτό είναι παραληρηματικός λόγος και δεν έχω τίποτα να σχολιάσω».
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2016 λέγοντας ότι «δεν έχω κανέναν στο μυαλό μου, δεν έχω κάτσει να σκεφτώ καν κάτι τέτοιο, αυτό το οποίον έχω σίγουρα στο μυαλό μου είναι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015. Και πιστεύω ότι θα βρεθεί ο άνθρωπος αυτός, υπάρχουν θαυμάσιοι Έλληνες παντού. Και Ελληνίδες. Θα κοιτάξουμε ανεξαρτήτως παρατάξεων κάποιον ο οποίος να συμπυκνώνει στο όνομά του, στην εικόνα του, ό,τι καλύτερο μπορεί σήμερα να δώσει η Ελλάδα και για μέσα και για έξω».
Ο πρωθυπουργός έκλεισε με την αισιόδοξη πρόβλεψη: «πλησιάζει όλο και περισσότερο η στιγμή που τα πράγματα θα είναι καλά. Πλην ατυχήματος».
Πηγή: iPaper