Γράφει ο Μιχάλης Καβουκλής
Μπορεί το Star Trek να είχε μεγάλη επιτυχία στο κοινό και να δημιούργησε χιλιάδες fans σε όλο τον κόσμο, αλλά τα νούμερα της τρίτης σεζόν του ήταν σχετικά απογοητευτικά, παρά τα εξαιρετικά εφέ και τους επιφανείς σεναριογράφους. Αυτό που έσωσε το Star Trek ήταν οι επαναλήψεις! Μέσα από τις επαναλήψεις σε δεκάδες τοπικά δίκτυα, μία “κομμένη” σειρά αποκτούσε όλο και περισσότερο κοινό, όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές που σταδιακά θα ονομάζονταν “Trekkies” και “Trekkers” και θα δημιουργούσαν μία ασύγκριτου μεγέθους παραοικονομία (παιχνίδια, συλλεκτικά αντικείμενα, βιβλία, κόμιξ, κ.ο.κ.) αλλά και τεράστια πολιτική δύναμη.
Η αφοσίωση του κοινού, κυρίως λόγω της υπόσχεσης που έδινε για ένα καλύτερο ειρηνικό αύριο, ήταν τέτοια που το 1976, ενόψει του προγράμματος Διαστημικών Λεωφορείων της NASA, ξεκίνησε μία τεράστια εκστρατεία συλλογής υπογραφών και επιστολών προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Gerald Ford, το πρώτο διαστημικό λεωφορείο να ονομαστεί Enterprise, από το διάσημο διαστημόπλοιο της σειράς. Αν και ποτέ δεν έγινε δημόσια παραδεκτό, η εκστρατεία είχε αποτέλεσμα, και το πρώτο διαστημικό λεωφορείο ονομάστηκε Enterprise, και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν τον Σεπτέμβριο του 1976 υπό τους ήχους του διάσημου εναρκτήριου ύμνου του Star Trek και παρουσία του δημιουργού του και των περισσότερων εκ τω πρωταγωνιστών της σειράς.
Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η μανία με το Star Trek ήταν τέτοια, που ξεκίνησε η παραγωγή νέων τηλεοπτικών επεισοδίων. Αυτά θα κατέληγαν να μετατραπούν στην πρώτη κινηματογραφική ταινία της σειράς και τη δημιουργία ενός franchise σε απογείωση. Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί συνολικά έξι τηλεοπτικές σειρές (με πρωταγωνιστές όπως ο Patrick Stewart), 12 κινηματογραφικές ταινίες, εκατοντάδες βιβλία και κόμιξ, πάνω από 40 βιντεοπαιχνίδια, πάνω από 120 CD (με πρωτότυπη μουσική ή αφηγήσεις), ατραξιόν σε θεματικά πάρκα και φυσικά δεκάδες συνέδρια κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου και συναντιώνται οι φανατικότεροι των θαυμαστών του.
Το Star Trek ενέπνευσε και εμπνέει δεκάδες καλλιτέχνες! Παράδειγμα, η διάσημη θεατρική, τηλεοπτική και κινηματογραφική ηθοποιός Whoopi Goldberg, η οποία όχι μόνο δηλώνει ότι η Uhura της πρωτότυπης σειράς ήταν η έμπνευσή της για να ασχοληθεί με την υποκριτική τέχνη, αλλά συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά “Star Trek: The Next Generation” και τις ταινίες που βασίζονταν σε αυτή. Επιπλέον, δεκάδες είναι οι παρωδίες ή οι αναφορές προς το Star Trek, από την ταινία Galaxy Quest, μέχρι την δημιουργία χαρακτήρων σε κωμικές σειρές και ειδικά επεισόδια με τους χαρακτήρες του Star Trek ή τους πρωταγωνιστές των σειρών. Το Star Trek και κυρίως η κληρονομιά του αποτελούν κομμάτι κάθε γνήσιου οπαδού της επιστημονικής φαντασίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παραγωγός εταιρεία Paramount, επιτρέπει στους οπαδούς της σειράς να δημιουργούν το δικό τους υλικό (μίνι επεισόδια, κόμιξ, κ.τ.λ.) αρκεί να τα διαθέτουν ελεύθερα στο κοινό χωρίς κόστος.
Φυσικό ήταν το Star Trek να εμπνεύσει και δεκάδες νέους και νέες να ασχοληθούν με την επιστήμη και την τεχνολογία, με στόχο να κάνουν πραγματικότητα όλες αυτές τις εκατοντάδες εφαρμογές και νεωτερισμούς που πρότεινε το Star Trek κατά καιρούς. Κινητά, tablets, 3D printers, κανείς; Αλλά αυτά θα μας απασχολήσουν στο επόμενο αμεριΚάλτσουρ!
Μία συνεργασία του Λωτού με το rhodes.online