Saturday, October 5, 2024
24.5 C
Rhodes
HomeΡόδοςΠεριβάλλονΜιχάλης Λυμπέρης: «Η απόλυτη καταστροφή για την παράκτια αλιεία»

Μιχάλης Λυμπέρης: «Η απόλυτη καταστροφή για την παράκτια αλιεία»

- Διαφήμιση -

Τα τελευταία χρόνια η παράκτια αλιεία και οι επαγγελματίες ψαράδες έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ενώ ακούγονται μεγαλόστομες εξαγγελίες για την προστασία του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, μέρος του οποίου είναι η αλιεία, οι ψαράδες παρακολουθούν με λύπη το αντικείμενο της δουλείας τους να καταστρέφεται διαρκώς. Τα τελευταία δέκα χρόνια η κατάσταση της θάλασσας στην περιοχή μας γίνεται ολοένα και πιο δραματική, προκαλώντας αβεβαιότητα στους επαγγελματίες ψαράδες.

Καμία επιδότηση δεν ενισχύει τον ψαρά ο οποίος καθημερινά είναι αντιμέτωπος με τους λαγοκέφαλους, με τα δελφίνια, με τις φώκιες και τα σκυλόψαρα, τα ρέματα και τις κακές καιρικές συνθήκες.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν δέκα χρόνια περίπου, ένα καινούργιο είδος ψαριού έκανε την εμφάνιση του στις θάλασσες μας, δεν είναι άλλο από το περίφημο πια λαγόψαρο. Το περίεργο στην όλη ιστορία, που δημιουργεί δεκάδες ερωτηματικά, είναι ότι αυτό το ψάρι δεν εμφανίστηκε στο μέγεθος που σήμερα το βλέπουμε, αλλά σε μορφή γόνου. Επομένως εικασίες που θέλουν το ψάρι αυτό να ήρθε με δεξαμενόπλοια που είχαν γεμίσει τις δεξαμενές τους με θάλασσα από την Ερυθρά θάλασσα για να μπορούν να ταξιδέψουν, είναι τουλάχιστον αστείες. Αν πράγματι ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα το βρίσκαμε στα νερά μας, τα πρώτα χρόνια, μόνο σε μορφή γόνου, αλλά θα υπήρχαν και μεγαλύτερα ψάρια όπως υπάρχουν σήμερα. Για πρώτη φορά αυτό το ψάρι εντοπίστηκε στα νερά της Ρόδου. Το ψάρι αυτό εκτός από το γεγονός ότι δεν είναι βρώσιμο λόγω των τοξινών που έχει, δεν έχει κανένα φυσικό εχθρό στη θάλασσα, ενώ τρώει σχεδόν το σύνολο των ψαριών που μπορούν να αλιευθούν. Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση αυτού του ξενόφερτου εισβολέα έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ποσότητα του αλιεύματος στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα το λαγόψαρο αποτελεί και εχθρό του ψαρά διότι καταστρέφει τα εργαλεία του και επιτίθεται στα αλιεύματα που ήδη έχουν πιαστεί στα δίχτυα.

Από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι και το Καστελόριζο η ζημιά που έχει υποστεί η θάλασσα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι τεράστια. Ενδεικτικό είναι ότι αυτό το διάστημα μόνο από την περιοχή της Ρόδου έχουν αλιευθεί περίπου 1000 τόνοι μαγιάτικο. Αυτά τα ψάρια δεν αλιευθηκαν ισόποσα από τους επαγγελματίες ψαράδες, αλλά έχουν αλιευθεί από 2-3 σκάφη μέσης αλιείας τα οποία δρουν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα, έχοντας ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού των ψαριών (sonar) με αποτέλεσμα να έχει διαταραχθεί η ισορροπία στη θάλασσα μας. Τα σκάφη αυτά με διάφορες παράνομες τακτικές όπως είναι το μεγάλο ύψος των διχτυών τους σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο, την παράνομη τροφή που ρίχνουν στο κοπάδι (μαλάγρωμα), έχουν οδηγήσει τους παράκτιους αλιείς στην απόγνωση αφού δεν μπορούν να βγάλουν το μεροκάματο τους λόγω της έλλειψης αλιευμάτων.

- Διαφήμιση -

Πριν να είναι πολύ αργά για τους επαγγελματίες ψαράδες των νησιών μας πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της θάλασσας, του αλιεύματος και εν τέλει του επαγγελματία ψαρά. Προτάσεις:

  1. Άμεση απαγόρευση αλίευσης μαγιάτικων από τα σκάφη μέσης αλιείας, δεδομένου ότι αυτά έχουν περισσότερες επιλογές αλιευμάτων όπως ο γαύρος, η σαρδέλα, η φρίσα, η γόπα, ο κολιός και όλα τα τονοειδή πλην του κόκκινου τόνου.
  2. Να επιδοτηθούν αλιευτικά σκάφη για να καθαριστεί ο βυθός από εγκαταλελειμμένα δίχτυα και παραγάδια που αποτελούν παγίδες θανάτου για τα ψάρια, μειώνοντας το αλίευμα.
  3. Να γίνουν ζώνες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού των ψαριών φυλασσόμενες.
  4. Να επιτραπεί στα σκάφη της παράκτιας αλιείας να ασκούν αλιευτικό τουρισμό ως ένα πρόσθετο έσοδο για την επιβίωση των παράκτιων αλιέων. Η δράση αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με την αλίευση του λαγοκέφαλου ο οποίος στη συνέχεια θα καταστρέφεται.
  5. Να αυξηθεί η επιτήρηση της αλιείας από τις αρμόδιες αρχές προκείμενου να εφαρμοστούν οι απαγορεύσεις οι οποίες υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη θάλασσα.
  6. Να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα επιδότησης για τους επαγγελματίες ψαράδες, προκειμένου αυτοί να σταματούν την αλίευση κατά την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών.
- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.