Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26-6-2015 η παρουσίαση της διακρατικής συνεργασίας (Κάλυμνος – Νομός Λέσβου – Κύπρος) του Άξονα 4, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ με διακριτικό τίτλο “ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ – DIVE IN OUR ISLANDS”. Συμμετείχαν από την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ) Α.Ε. η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Ρένα Παυλάκη και ο Διευθυντής της εταιρείας κ. Κώστας Ζήφος. Από την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (Ε.Τ.Α.Λ.) Α.Ε. ο Διευθυντής της εταιρείας κ. Αναστάσιος Περιμένης και από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας (ΑΝΕΤΕΛ) ο Συντονιστής Τ.Π. Αξ.4 ΕΠΑΛ κ. Μάκης Παπαμιχαήλ.
Στην εσπερίδα παρουσιάστηκαν οι επιλεγμένες καταδυτικές διαδρομές (4 διαδρομές στην Κάλυμνο – 5 διαδρομές στον Νομό Λέσβου – 4 διαδρομές στην Επαρχεία Λάρνακας), η αποτύπωσή τους σε έντυπα μέσα (13 χάρτες προτεινόμενων καταδυτικών διαδρομών, 3 πεντάπτυχα αποτύπωσης λεπτομερειών ανά εταίρο και 1 ενιαίο λεύκωμα δικτύου καταδυτικών διαδρομών) και ψηφιακές εφαρμογές (εφαρμογές για smartphones –tablets , δημιουργία ιστοσελίδας http://www.diveinourislands.com).
Η εσπερίδα συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Δικηγόρου – Πολιτικού Επιστήμονα κ. Δημήτριου Μαρκάτου με θέμα “ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ”. O κ. Μαρκάτος (από τους βασικούς συντάκτες της ελληνικής νομοθεσίας για τις καταδύσεις αναψυχής και τον καταδυτικό τουρισμό), μίλησε για την ισχύουσα νομοθεσία η οποία αποτρέπει την ολοκλήρωση του καταδυτικού πάρκου στην περιοχή της Καλύμνου αλλά και τις εναλλακτικές δράσεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην περιοχή για την αξιοποίηση του καταδυτικού τουρισμού.
Ακολούθησε το Σάββατο 27-6-2015 ανοικτή συζήτηση των Ομάδων Τοπικής Διαχείρισης Αλιείας για τον Αλιευτικό Τουρισμό, με την εμπειρία του Άξονα 4 του ΕΠΑΛ.
Για την ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε.
Η Πρόεδρος
Βασιλική Παπαδημητρίου – Ξεπαπαδάκη