Monday, July 15, 2024
29.3 C
Rhodes
HomeΡόδοςΚοινωνίαΠρογραμματισμός Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Δήμου Ρόδου

Προγραμματισμός Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Δήμου Ρόδου

- Διαφήμιση -

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου προχωρά σε κατάθεση προγραμμάτων για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4.820.000€

Ο Δήμος Ρόδου προχωρά, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, στην παράταση λειτουργίας και στον εμπλουτισμό των υπηρεσιών του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά για το όφελος των συμπολιτών μας.

Συγκεκριμένα, μέσω αιτήματος τροποποίησης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Νοτίου Αιγαίου, θα παραταθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά έως τον Μάιο 2023. Αξιοσημείωτο είναι ότι για την ολοκληρωμένη υποστήριξη των ωφελούμενων, επιπρόσθετα, θα δημιουργηθούν τρεις νέες υπηρεσίες, οι οποίες μέσω νέων προσλήψεων, θα λειτουργήσουν από το 2020. Συγκεκριμένα, οι νέες δομές είναι:

  1. Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (Κ.Σ.ΟΙ). Στόχος η υποστήριξη των οικογενειών, που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα (κακοποίηση, δυσαρμονία σχέσεων γονέων-παιδιών, προβλήματα προσαρμογής των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και τη μαθησιακή διαδικασία κ.λ.π.), συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην πρόληψη της ιδρυματοποίησης και επιδρώντας θετικά στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Στο κέντρο θα προσληφθούν ένας Κοινωνικός Λειτουργός και ένας Παιδοψυχολόγος.
  2. Παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης του συστήματος Ο.Φ.ΗΛΙ. (Ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για Ηλικιωμένους) για τις τρεις μορφές φροντίδας των ατόμων της τρίτης και τέταρτης ηλικίας που υπάρχουν σήμερα στο Δήμο (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι). Θα προσληφθούν ένα Κοινωνικός Λειτουργός και ένας Ψυχολόγος.
  3. Δομή Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και Ενδυνάμωσης Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων για υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων/ παρεμβάσεων για ευπαθείς ομάδες (συμβουλευτική, mentoring, επαγγελματικός προσανατολισμός, απασχόληση, κατάρτιση, ευαισθητοποίηση, δημοσιότητα κλπ) με στόχο την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της ενεργής συμμετοχής μέσω της απασχολησιμότητας. Θα προσληφθούν ένας Κοινωνιολόγος και ένας Λογιστής

Απώτερος σκοπός του σχεδιασμού είναι η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται στο Δήμο Ρόδου πέρα από την επιδοματική χορήγηση να στοχεύσει, μέσω ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής υποστήριξης από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, στην υποβοήθηση των ευάλωτων ομάδων στην κοινωνική και εργασιακή ένταξη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω δράσεων θα αγγίξει το 1.850.000€.

- Διαφήμιση -

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Παραρτήματος Ρομά δρομολογούνται, επίσης προγράμματα και δράσης για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού. Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά 2017-2021, (ΑΔΑ: ΩΥΕΦ465Θ1Ω-ΒΞΝ, https://egroma.gov.gr/wp-content/uploads/2019/06/SYNOPSH-EPIXEIRHSIAKOU_SXEDIOU-ROMA-1.pdf) που εκπονή-θηκε από την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, προβλέπεται η χρηματοδότηση του Δήμου Ρόδου για δράσεις που αφορούν τη στέγαση, εκπαίδευση, υγεία και απασχόληση της συγκεκριμένης ομάδας.

Ο Δήμος Ρόδου είναι ο τρίτος δήμος σε πανελλαδικό επίπεδο που κατέθεσε αίτηση χρηματοδότησης στο άρθρο 159 του Ν. 4483/2017 για την προσωρινή μεταστέγαση των Ρομά σε νέο οικισμό προϋπολογισμού 2.250.000€.  Στο άμεσο διάστημα έχει σχεδιαστεί να κατατεθούν προτάσεις χρηματοδότησης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Νοτίου Αιγαίου για δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης Οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης Ρομά και Επιδότηση ενοικίου Ρομά. Αναλυτικότερα, η Ομάδα Διαχείρισης θα έχει την καθημερινή διαχειριστική μέριμνα και υποστήριξη των Ρομά που θα μεταστεγαστούν στο νέο οικισμό. Για τη στελέχωσή της θα προσληφθούν για τρία χρόνια ένας ΠΕ Οικονομολόγος, ένας ΔΕ Συντηρητής και δυο Ρομά, απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης 259.200€. Η επιδότηση ενοικίου για 20 νοικοκυριά Ρομά προβλέπει και την καταβολή χρημάτων για την εξόφληση λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Η πρόταση έχει αρχικό προϋπολογισμό 457.920€.

Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του που μέσα στη θητεία του έμπρακτα δρομολογήθηκε η λύση της μεταστέγασης των Ρομά του Καρακόνερου, με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.