Monday, July 15, 2024
29.3 C
Rhodes
HomeΡόδοςΚοινωνίαΟι Ανοικτές Πόρτες γιορτάζουν την 10η επέτειο τους

Οι Ανοικτές Πόρτες γιορτάζουν την 10η επέτειο τους

- Διαφήμιση -

Όπως κάθε χρόνο, για 10 συνεχόμενα χρόνια, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου συνδέεται με τις Ανοικτές Πόρτες, τη δική μας εκδοχή των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το φετινό θέμα είναι “Οι Θησαυροί της Ρόδου”.

Οι Ανοικτές Πόρτες 2019, που συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, είναι αφιερωμένες στην Πολιτιστική Κληρονομιά ως Ανθρώπινο Δικαίωμα. Το άρθρο 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει «Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική – πολιτιστική ζωή της κοινότητας του, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της».
Τα πολιτιστικά δικαιώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορούν να προσδιοριστούν ως το δικαίωμα της πρόσβασης, της συμμετοχής και της απόλαυσης. Αυτά περιλαμβάνουν και το δικαίωμα του καθενός, ατομικά ή συλλογικά, να γνωρίζει, να κατανοεί, να επισκέπτεται, να κάνει χρήση, να διατηρεί, να αναπτύσσει και να ανταλλάσει πολιτιστικές δημιουργίες και αγαθά.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:30) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με ομιλίες της Δρ. Ιωάννας Χριστοφοράκη, Αρχαιολόγου – Ερευνήτριας της Ακαδημίας Αθηνών και του Μιχάλη Θ. Παπαγεωργίου, Δικηγόρου – Υποψήφιου Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και θα ακολουθήσει εορταστική δεξίωση στον εξώστη με μοναδική θέα στο λιμάνι.

Τις επόμενες ημέρες, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, το κέντρο του ενδιαφέροντος θα είναι, φυσικά, η Παλιά Πόλη. Η λότζια – σκεπαστή στοά – της Καστελλανίας, στην πλατεία Ιπποκράτους, θα φιλοξενήσει το Κέντρο Πληροφόρησης των Ανοικτών Πορτών 2019. Εκεί θα προμηθευτείτε χάρτες, μοναδικά αναμνηστικά των Ανοικτών Πορτών και θα λάβετε πληροφορίες για την εκδήλωση και το πρόγραμμα.

- Διαφήμιση -

Ειδικά σχεδιασμένοι χάρτες θα σας οδηγήσουν στα 15 συμμετέχοντα μνημεία, κάποια γνωστά και κάποια όχι, και σας θα βοηθήσουν να ανακαλύψετε την Παλιά Πόλη με έναν συνολικό, περιεκτικό και ανεξάρτητο τρόπο.

Σε συνέχεια του καινοτόμου χαρακτήρα των Ανοικτών Πορτών για πρώτη φορά το 2016 παρουσιάσαμε το ψηφιακό – διαδραστικό παιχνίδι πολιτιστικής κληρονομιάς “Ρόδος 1521”. Φέτος είμαστε περήφανοι να παρουσιάσουμε το νέο παιχνίδι μας “Οι Θησαυροί της Ρόδου”. Μπορείτε – κατά τη διάρκεια των Ανοικτών Πορτών – να το “κατεβάσετε” ως εφαρμογή στο κινητό σας και να παίξετε στο πραγματικό περιβάλλον της Παλιάς Πόλης. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου/ΤΕΠΑΕΣ/Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής σε συνεργασία με τη RICHeS.

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 θα πλαισιώσει τις Ανοικτές Πόρτες 2019 με στατικά και διαδραστικά panels που προωθούν την συνεργασία μεταξύ των περιφερειών. Θα τοποθετηθούν τρία στατικά panels με πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή συνεργασία και οκτώ διαδραστικά panels που θα αναπτύσσονται με τη συμμετοχή και τις απαντήσεις των συμμετεχόντων. Στην τάφρο (Πύλη Amboise) μόνο την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, ώρες 13:00 – 16:00.

Όπως πάντα θα είναι διαθέσιμο ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (ηλικίας 6 – 12 ετών) από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ρόδου. Η φετινή δραστηριότητα θα έχει στο επίκεντρό της το Δικαίωμα του καθένα να συμμετέχει, να χαίρεται και να μοιράζεται με τους άλλους τα πολιτιστικά αγαθά. Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στην τάφρο (Πύλη Amboise), ώρες 11:00, 12:30 και 14:00.

Χορηγοί: Lindos blu & Lindos Μare Hotels, S. Nikolis Boutique Hotel, Sentido Apollo Blue & Apollo Beach Hotels, Data Systems, H Hotels Collection, Electra Hotel, Semiramis City Hotel, Café Ωβέρνη, Themis Luxury Villa, Mitsis Hotels, JK nail bar + hair, Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου, Medieval Dreams Villa, Δροσουλίτες.

Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Rodosevents.gr, Δημοκρατική, Η Ροδιακή.

- Διαφήμιση -

 

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.