Thursday, July 18, 2024
27.1 C
Rhodes
HomeΕκδηλώσειςΗμερίδες / Συνέδρια17ο Forum “Διάλογος των Πολιτισμών”

17ο Forum “Διάλογος των Πολιτισμών”

- Διαφήμιση -

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Ταρασλιάς, με χαιρετισμό που απηύθυνε άνοιξε σήμερα το πρωί, 11.10.2019, στο Ξενοδοχείο Rodos Palace τις εργασίες του 17ου Forum “Διάλογος των Πολιτισμών”.

Ο χαιρετισμός που απηύθυνε έχει ως εξής:

“Αξιότιμοι και Εντιμότατοι προσκεκλημένοι,

Καλώς ήρθατε στη Ρόδο μας, στο σμαραγδένιο νησί του Νοτίου Αιγαίου, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, εδώ όπου Νότος και Βορράς, Ανατολή και Δύση, συναντώνται και συνδιαλέγονται ανά τους αιώνες.

- Διαφήμιση -

Νιώθουμε υπερήφανοι που για άλλη μια χρονιά  επιλέγετε το νησί μας για να συναντηθούν τόσο σημαντικοί και εκλεκτοί συμμετέχοντες, διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της Διεθνούς Ακαδημαϊκής Κοινότητας, του πολιτισμού, της διπλωματίας και άλλων σημαντικών φορέων του παγκόσμιου γίγνεσθαι.

Θεωρούμε πραγματικά τιμή μας που σαν Δήμος της Ρόδου, είμαστε οικοδεσπότες σας και φέτος στο 17ου Φόρουμ «Διάλογος των πολιτισμών».

Η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται το συνέδριο με θέμα “Παγκόσμια αναταραχή – Απόψεις που βασίζονται στον Διεθνή Διάλογο” είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, τραγικά επίκαιρη και η παρουσία σας εδώ αποκτά τεράστια βαρύτητα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί γίνεται επιτακτική πλέον η ανάγκη ενός διακρατικού διαλόγου, για την διασφάλιση της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών στην ευαίσθητη περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου.

Η Διεθνής Κοινότητα σήμερα έχει να αντιμετωπίσει καυτά προβλήματα και τα θέματα που θέσατε στο φετινό Φόρουμ είναι απολύτως σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την θέτει σήμερα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, αφού οι εξελίξεις πιθανόν να δημιουργήσουν δυσάρεστες συνέπειες με νέες μεγάλες ροές μεταναστευτικών ρευμάτων.

Για τον λόγο αυτόν, η «νέα κουλτούρα διαλόγου» που πρεσβεύει το Φόρουμ της Ρόδου, «η συναντίληψη και κυρίως η ηθική ανθεκτικότητα» των συμμετεχόντων, ίσως δώσουν λύσεις που θα προωθηθούν στους πολιτικούς και στρατηγικούς ιθύνοντες που βρίσκονται στα κέντρα των αποφάσεων σήμερα, άλλα και στην κοινωνία γενικότερα.

- Διαφήμιση -

Σήμερα τείνει να παγκοσμιοποιηθεί η Οικονομία αλλά όχι και η Δημοκρατία. Και σήμερα για άλλη μια φορά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η Ευρώπη. Η Ευρώπη και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί της μπορούν να γίνουν παγκοσμίως το πιο επιτυχημένο διασυνοριακό πείραμα Ειρήνης. Βασική αρχή για έναν τέτοιο ρόλο, αρχή που θεμελιώθηκε από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, άρα και στην Ευρώπη, είναι ο Διάλογος.

Ο Δημοκρατικός Διάλογος ανάμεσα στους λαούς λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας της ελευθερίας και της δημοκρατίας γεφυρώνοντας αντιθέσεις, διαφορετικότητες, πολιτικά και θρησκευτικά στερεότυπα. Ο Δημοκρατικός Διάλογος μας δίνει την δυνατότητά να οραματιζόμαστε και να σχεδιάζουμε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για την προστασία των βασικών αξιών της ανθρωπότητας και για τη συμβολή στη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη.

Είμαστε σίγουροι ότι απόψε εδώ σε αυτό το νησί, στο Φόρουμ της Ρόδου, όλοι οι συμμετέχοντες θα συμβάλετε με τον ευγενή δημοκρατικό και διαπολιτισμικό διάλογο στην ειρηνική και ανθρωπιστική αντιμετώπιση των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες σας”. 

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.