Ήδη από τη γέννησή μας δεχόμαστε βροχή τις προσδοκίες των γονιών και του περιβάλλοντος. Κάτω από το βάρος τους, κάποιες φορές, είναι σαν να μη μας «βλέπουν». Νιώθουμε ότι είμαστε αόρατοι, ανίκανοι, ανεπαρκείς, με στρεβλωμένη αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση. Οπότε, όποιες όψεις μας μαθαίνουμε επίπονα ότι δυσαρεστούν το πανίσχυρο περιβάλλον, είναι φυσικό να την απομονώνουμε σε έναν ιδιαίτερο ψυχικό μας και μη συνειδητό χώρο (τη «Σκιά» μας), μαζί με τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν. Έτσι, σταδιακά, είναι σαν να παγώνει στη σιωπή ένα ολόκληρο παιδικό μας κομμάτι, μία ολόκληρη παλέτα μη προσβάσιμων πλέον συναισθημάτων εκείνης της τόσο ξεχωριστής ηλικίας μας.
Ο όρος «εσωτερικό παιδί» είναι ένας τρόπος να μιλούμε για βιώματα που έμειναν μετέωρα, ανολοκλήρωτα -«μισοτελειωμένες υποθέσεις»- μιας εξαιρετικά ευαίσθητης αναπτυξιακής μας περιόδου, κατά την οποία είμαστε ολοκληρωτικά εξαρτώμενοι από το περιβάλλον.
Το εσωτερικό μας παιδί είναι σαν να έχουμε φυλακίσει κάτω από το ενήλικο δέρμα μας αισθήσεις, συναισθήματα και τάσεις συμπεριφοράς ενός φοβισμένου παιδιού, ακινητοποιημένου στον χώρο και στον χρόνο, περιμένοντας επί ματαίω να το «δει» (αποδεχτεί) ένας εξιδανικευμένος γονιός για να λύσει σαν μάγος τον εφιάλτη του – ένας γονιός που, φυσικά, δεν γίνεται ποτέ να εμφανιστεί.
Είναι φορές που στην ενήλικη ζωή μας, κατακυριευόμαστε για πολλούς λόγους από αυτά τα «τότε» συναισθήματα, τα τόσο καλά κρυμμένα από τη συνείδησή μας και τον λογικό ενήλικο νου.
Και τότε, εμπλεκόμαστε σε επαναλαμβανόμενα σενάρια ζωής, συνεχίζουμε να προσδίδουμε στους άλλους τον ρόλο του «διορθωμένου» γονιού ο οποίος, επιτέλους, θα μας δεχτεί όπως είμαστε κι εμείς θα «διορθώσουμε» την αυτοεικόνα και τα τραύματά μας.
Το θέμα του εσωτερικού παιδιού γεννά συνήθως και πολύ εύκολα, μια σχεδόν μεταφυσικής χροιάς ακαθόριστη νοσταλγία. Επίσης, φέρνει στην επιφάνεια έντονα και γλυκόπικρα συναισθήματα, στα οποία συχνότατα εστιάζονται πολλές προσεγγίσεις του θέματος.
Το εργαστήρι όμως αυτό, επιχειρεί να αγκαλιάσει όλες τις όψεις του εσωτερικού παιδιού, το οποίο, όσο είναι ένα ξεχασμένο και λυπημένο «αγγελούδι», άλλο τόσο είναι ένα πολύ, πάρα πολύ εξοργισμένο και εξαιρετικά επικίνδυνο «τερατάκι», έτοιμο να κατασπαράξει.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΑΛΑ, ψυχοθεραπεύτρια – τηλ.6944152137 / vassobala@gmail.com
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΉΣ
Ομιλία στο Βιβλιοπωλείο Δέντρο: 7 Φεβρουαρίου στις 19:00
Σεμινάριο: 8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 / 10:00 – 16:00
Ο χώρος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Αυτό είναι το δεύτερο κατά σερί εργαστήριο με το ίδιο θέμα που θα διεξαχθεί στην Ρόδο. Για το πρώτο εργαστήριο που θα λάβει μέρος στις 1 και 2 Φεβρουαρίου, οι θέσεις έχουν συμπληρωθεί.
————————————-
Για τη δομή του εργαστηρίου:
Το εργαστήρι εξελίσσεται με εναλλασσόμενους κύκλους που περιλαμβάνουν: βιωματικές ασκήσεις (με αλληλεπίδραση, κίνηση και σώμα), μοίρασμα της εμπειρίας, και σύντομες θεωρητικές εισηγήσεις που πλαισιώνουν το θέμα, ανάλογα με το «υλικό» που γεννά η δουλειά της ομάδας των συμμετεχόντων.
Ο τρόπος δουλειάς του συντονιστή, βασίζεται από τη μια μεριά στην όλη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία της θεραπείας Gestalt. Από την άλλη, βασίζεται επίσης στην προσωπική του προσέγγιση PSP (Process Stage Praxis – ενσώματη αλληλεπίδραση βασισμένη στην εσωτερική εμπειρία). Η όλη ατμόσφαιρα του εργαστηρίου έχει ένα έντονο υπαρξιακό χρώμα, ως αποτέλεσμα της ματιάς του συντονιστή στο θέμα του και των ανάλογων ασκήσεων της PSP.
____________
Για τον τρόπο δουλειάς και τα πιθανά οφέλη:
Όλο το εργαστήρι είναι «βιωματικό» – δηλαδή δεν λειτουργεί ως «τάξη» όπου διδάσκεται κάποια «ύλη». Με αφορμή τις ασκήσεις, η δουλειά του Σ/Κ επικεντρώνεται στο βίωμα, σε ό,τι συμβαίνει άμεσα, ζωντανά, στο παρόν του εργαστηρίου και από τη θέση αυτή, του παρόντος χρόνου, ο συμμετέχων εξερευνά τα τοπία του προσωπικού του κόσμου.
Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμετέχοντα, και κανείς δεν υποχρεούται να πει ή να κάνει κάτι που δεν το επιθυμεί.
Το εργαστήρι ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ενδιαφέρεται για οποιονδήποτε λόγο να δουλέψει με τον εαυτό του, την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη, σε σχέση με το θέμα του εργαστηρίου.
ΔΕΝ προϋποτίθεται καμία προηγούμενη σχετική εμπειρία.
Ο συμμετέχων, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και υποστήριξης, δουλεύει τόσο (α) ατομικά όσο και (β) αλληλεπιδρώντας με τους Άλλους, στη μοναδική «μήτρα» της συλλογικής δύναμης της ομάδας των συμμετεχόντων.
Όσον αφορά στο τι μπορεί να ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ από το εργαστήρι αυτό, ο συμμετέχων έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει το πώς βιώνει την εμπειρία του έρωτα στην προσωπική του πραγματικότητα, όπως αυτή έμπρακτα διαμορφώνεται στο δικό του πεδίο ζωής, αναπτύσσοντας παράλληλα την επίγνωσή του και προχωρώντας στην προσωπική του ανάπτυξη.
_____________________________
Πέτρος Θεοδώρου
www.petrostheodorou.gr
Ψυχοθεραπευτής, μέλος της E.A.G.T. (του Ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου για τη θεραπεία Gestalt) και πιστοποιημένος επόπτης. Το φάσμα της δουλειάς του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, περιλαμβάνει: άτομα, ζευγάρια, Οργανισμούς, διάφορα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, ομάδες αυτογνωσίας – ψυχοθεραπείας – εκπαίδευσης – εποπτείας, εθελοντισμό (απεξάρτηση, προγράμματα εφήβων, Ιδρύματα, φυλακές κλπ), εκπαίδευση στην αυτοσχεδιαστική δράση “Playback Θέατρο”.
Στο παρελθόν, το πρώτο του πτυχίο αφορούσε στην ιατρική επιστήμη και για μία μεγάλη περίοδο υπήρξε συνθέτης. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε δεύτερες σπουδές στην ψυχολογία. Ως ψυχοθεραπευτής, αποφοίτησε από το «Gestalt Foundation».
Συμπράττει, ως εξωτερικός συνεργάτης, σε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα με διάφορα Κέντρα και Ινστιτούτα Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας (Gestalt Foundation, Integrative Gestalt Training Institute, Sinergia, Istok κ.ά.).
Από το 2006, ανέπτυξε τη δική του προσέγγιση ενσώματης αλληλεπίδρασης, PSP (Process-Stage-Praxis), η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς χώρους (ψυχοθεραπεία, εκπαίδευση, εργασία, τέχνη, το Playback Θέατρο) κλπ.
Στην PSP συνδυάζεται κίνηση, διάφοροι τρόποι ενσώματης διάδρασης, αυτοσχεδιασμός. Από το 2016 διοργανώνονται σε ετήσια βάση (εντός και εκτός Ελλάδας) Βασικά Προγράμματα (100 ωρών) εισαγωγής στην PSP, τα οποία απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται, ανάλογα με το χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται.
Εστιάζεται σε υπαρξιακά θέματα (απώλεια, μοναξιά, ματαιότητα, ευθύνη, επιλογή) καθώς και τις τις σχέσεις έρωτα – αγάπης – επιθυμίας.
Για όλα αυτά συγγράφει σταθερά (άρθρα, βιβλία – Ελληνικά και Αγγλικά) και από το 2006 πραγματοποιεί συστηματικά διαλέξεις και βιωματικές ομάδες αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει εκδώσει 3 βιβλία (τα 2 εκ των οποίων μεταφράστηκαν στα Αγγλικά): «Ο χορός των Θαυμάτων: τα μεγάλα ταξίδια στα μικρά βήματα», «Σκιά: ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής», «Σημειώσεις για σένα».