Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε υποδομές αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί μας έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Και φυσικά δεν μιλάμε για τις προγραμματισμένες διακοπές για τη συντήρηση του δικτύου αλλά τις ξαφνικές για τις οποίες δεν δίνονται σχεδόν ποτέ εξηγήσεις για το τι τις προκαλεί αλλά και ποια είναι τα δικαιώματα των πολιτών που προέρχονται από αυτές σε περίπτωση ζημιών στον εξοπλισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το θέμα έχει απασχολήσει τόσο τα τοπικά όσο και τα εθνικά μέσα (πχ Εφημερίδα Ροδιακή 18/11/2018, in.gr 22/11/2018, energypress.gr 07/04/2020, εφημερίδα Δημοκρατική 25/11/2020 κ.ο.κ.). Μάλιστα ο ΔΕΔΔΗΕ, αμέσως μετά τις διακοπές ρεύματος στο ηλεκτρικό σύστημα της Ρόδου στις 9 και 19 Μαρτίου 2016, προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενης από καθηγητή του ΕΜΠ και εξειδικευμένα στελέχη της Εταιρίας, προκειμένου να εντοπισθούν και να αντιμετωπισθούν τα αίτια των διακοπών (πηγή euro2day.gr)[1]. Την εποχή εκείνη φυσικά δεν υπήρχε ο νέος σταθμός στη Ν. Ρόδο ούτε ο υποσταθμός του Αγ. Νικολάου τον οποίο το πόρισμα θεωρούσε αναγκαία προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης της πόλης της Ρόδου.
Το πόρισμα εκείνο κατέληγε: Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα συμπεράσματα, έχουν δρομολογηθεί συντονισμένες ενέργειες μεταξύ των υπηρεσιών της ΔΕΗ/Παραγωγής και του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αποκλειστεί η εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων στο ηλεκτρικό σύστημα της Ρόδου.
Οι επενδύσεις των τελευταίων ετών
Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια πως στο νησί μας έχουν γίνει πολλές επενδύσεις οι οποίες θα (πρέπει να) έφερναν τόσο επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σταθερότητα στο δίκτυο. Αυτό σύμφωνα με τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ θα οδηγούσε στη μείωση των προβλημάτων που δοκίμαζε η Ρόδος διαχρονικά και που είχαν οδηγήσει σε πολλές κινητοποιήσεις και αντιπαραθέσεις.