Επισημάνθηκαν οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν τα νησιά Κάρπαθος και Η.Ν. Κάσος και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις – παρατηρήσεις
Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας της Eπάρχου Καρπάθου και Η. Ν. Κάσου, Καλλιόπης Νικολαΐδου, για τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, η επιτροπή που συγκρότησε το Επαρχείο ζήτησε και είχε δύο διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς και συγκεκριμένα με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, για την επανεξέταση του θέματος και των επιπτώσεών του στα νησιά της Καρπάθου και της Κάσου.
Συγκεκριμένα, η πρώτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, με τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού περιβάλλοντος Ευάγγελο Κουντούφα και με τον συνεργάτη του Υφυπουργού Γ. Λάιο. Η επιτροπή, τεκμηρίωσε τα λάθη, την αδικία, τις παραλείψεις και την προχειρότητα που παρουσιάζει η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών όσον αφορά τα δυο νησιά Κάρπαθο και Η.Ν. Κάσο. Τα θέματα που αναλύθηκαν υπάρχουν ήδη στην επιστολή διαμαρτυρίας της Επάρχου, στις 22 Φεβρουαρίου του 2021.
Στις επισημάνσεις αυτές η πλευρά του Υπουργείου απάντησε ότι η διαδικασία αντιρρήσεων είναι απλή καθώς και ότι οι Δασικοί Χάρτες δεν ασχολούνται με ιδιοκτησιακά ζητήματα. «Οι χάρτες αυτοί θα δείξουν αν η ιδιοκτησία σου ή ένα μέρος της εμπίπτει στη δασική νομοθεσία. Δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός με τους χάρτες. Και επειδή είναι ένα υπερπολύπλοκο έργο, έχει και λάθη. Σε περιπτώσεις λάθους μπορεί να απευθυνθεί κανείς στην Δασική Υπηρεσία και να επικαλεστεί τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, αν έχει οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το αγροτεμάχιό του δεν είναι δασικό», απάντησε ο Υφυπουργός.
Και σε αυτό το σημείο επισημάνθηκε για πολλοστή φορά ότι η Κάρπαθος και η Η.Ν. Κάσος ενώθηκαν με την μητέρα Ελλάδα το 1948, κατ’ επέκταση δεν υπάρχουν τεκμήρια ιδιοκτησίας εφόσον δεν υπήρχε κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακείο και συμβολαιογράφος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη τονίσθηκε ότι η επιτροπή δεν είναι ενάντια στους Δασικούς Χάρτες, οι οποίοι είναι ένα αναγκαίο και πολύτιμο εργαλείο, δεν μπορεί όμως κάτι που δεν έγινε εδώ και σαράντα χρόνια να εμφανίζεται σε αυτή τη δεδομένη στιγμή εν μέσω πανδημίας, απαγορεύσεων και οικονομικής δυσπραγίας με τόση προχειρότητα.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης, πρόθυμος όπως πάντα, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Επάρχου και με τηλεδιάσκεψη, πάλι με τα μέλη της επιτροπής, συζήτησαν όλα τα παραπάνω καθώς και τα συμπεράσματα από την πρωινή τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά.
Ο Υπουργός Επικρατείας με ιδιαίτερη προσοχή άκουσε τις παρατηρήσεις μας για την τραγικότητα των επιπτώσεων από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και ζήτησε να ενημερωθεί για όλα τα λάθη και τις παραλήψεις που επεσήμανε η επιτροπή, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν τα νησιά Κάρπαθος και Η.Ν. Κάσος.
Η επιτροπή δεσμεύτηκε και σήμερα θα αποστείλει υπόμνημα με όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις – διορθώσεις στον Υπουργό Επικρατείας ο οποίος έδειξε να κατανοεί και να αντιλαμβάνεται το μεγάλης διάστασης πρόβλημα.
Το Γραφείο Τύπου