Τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών σε όλο το νησί με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, που διογκώνεται λόγω κορωνοϊού και μάλιστα σε τουριστική περίοδο!
Η δημοτική αρχή δεν έχει καμία στρατηγική και κανένα σχέδιο-πρόταση στρατηγικού μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων.
Αγαπητοί συμπολίτες αγαπητές συμπολίτισσες,
για να μην λησμονούμε τα γεγονότα, γιατί είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε, σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων θα σας θυμίσω την καταδίκη της χώρας για τους ΧΑΔΑ από την ΕΕ το 2009.
Στο νησί λειτουργούσαν δεκατρείς παράνομες χωματερές (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων). Σημειώνεται ότι πρόστιμα ύψους 29,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν το 2015 για 46 χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα, καθώς και για 136 που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Παράλληλα αποφύγαμε πρόστιμα ύψους 5,3 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο 24 ενεργών ΧΑΔΑ και την αποκατάσταση 87 ανενεργών, αλλά χρειάστηκε να επιχορηγήσουμε τους Δήμους με 11 εκατ. ευρώ για να διαχειριστούν όπως-όπως τα σκουπίδια που δεν είχαν τι να τα κάνουν. Για την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων επιβλήθηκε στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, για κάθε εξάμηνο από τον Δεκέμβριο του 2014. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει οριστικά και κατά 40.000 ευρώ εφόσον αυτός αποκατασταθεί.
Την 14η Φεβρουαρίου 2014 παραπέμφθηκαν με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου οχτώ δήμαρχοι και ένας αντιδήμαρχος πρώην καποδιστριακών δήμων του νησιού μας και ήρθαν αντιμέτωποι με την κατηγορία της πρόκλησης ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος μέσω της λειτουργίας παράνομων χωματερών.
Μεταξύ αυτών και ο γράφων ως δήμαρχος Καμείρου αν και το πρώτο έργο της θητείας του ήταν η κατάργηση και αποκατάσταση τεσσάρων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην επικράτεια του Δήμου Καμείρου, η δε παραπομπή έγινε μετά από καταγγελία μελών του κόμματος των οικολόγων, (αλήθεια πού είναι τώρα οι οικολόγοι;), ενώ τον Οκτώβριο του 2015 κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου και οι οκτώ πρώην δήμαρχοι και ο ένας αντιδήμαρχος που κατηγορήθηκαν.
Σήμερα αγαπητοί συμπολίτες και αγαπητές συμπολίτισσες με τους τόνους σκουπιδιών παντού, με την απέραντη χωματερή στην οποία έχει μετατραπεί η ναυαρχίδα του τουρισμού μας η Ρόδος, πέραν του μεγάλου κινδύνου για τη δημοσία υγεία των πολιτών και των επισκεπτών του τόπου μας, δεν υπάρχουν ευθύνες στους αρμόδιους της παρούσας Δημοτικής Αρχής;
Και τίθενται επίσης τα ερωτήματα:
- Γιατί ακυρώθηκε διαγωνισμός οποίος είχε περάσει από προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου;
- Γιατί δεν προχώρησε με ταχείς διαδικασίες ο νέος διαγωνισμός και μάλιστα υψηλότερου κόστους;
- Γιατί οι συνεχείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος και οι πολιτικές των συνεχών απευθείας αναθέσεων;
- Που διαφαίνεται το «απρόβλεπτο» για το οποίο δεν μπορούσε να είχε μεριμνήσει ο κος Δήμαρχος και συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή εκτάκτως και δια περιφοράς και έλαβε την απόφαση περί ανάθεσης των μισθώσεων απορριμματοφόρων με πλήρωμα και των υπηρεσιών καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων;
Έρχεται λοιπόν μετά από όλα αυτά η δημοτική αρχή και μιλά για ομαλοποίηση! Δεν αξίζει στο νησί και στους κατοίκους του, μια τέτοια αντιμετώπιση! Όπως αποδεικνύεται ο Δήμος Ρόδου δεν έχει καμία στρατηγική και κανένα σχέδιο-πρόταση στρατηγικού μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων.
Πως θα μπορούσε να είναι σήμερα στη Ρόδο η βέλτιστη περιβαλλοντικά πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων;
Μα φυσικά το να μην παράγουμε καθόλου ή να ελαχιστοποιήσουμε τις ποσότητες σκουπιδιών για τελική διάθεση.
Μα είναι άραγε αυτό εφικτό;
Εάν ακολουθήσουμε μία ολοκληρωμένη και συνεπή πολιτική θα μπορέσουμε να το πετύχουμε τις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Με την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την οικιακή κομποστοποίηση, την διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων με 4 κάδους, τη βελτιστοποίηση της υπάρχουσας εναλλακτικής διαχείρισης και επέκτασή της και σε άλλα υλικά, τη δημιουργία διαδημοτικών Κέντρων Ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα, την αποφυγή της θερμικής επεξεργασίας, τη δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης και την επένδυση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση.
Κάθε πόρος που επενδύεται στην ενημέρωση αποφέρει πολλαπλά κέρδη στο μέλλον από τη σωστή συμπεριφορά των πολιτών.
Και επειδή τα απορρίμματα δεν αποτελούν μόνο κίνδυνο δημόσιας υγείας, δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά έχουν και οικονομικό αντίκτυπο στις ζωές μας, όλοι οφείλουμε να αντιδράσουμε και να αφυπνιστούμε!
Με εκτίμηση
Δημήτρης Γ. Κρητικός
Γιατρός πνευμονολόγος
Επικεφαλής παράταξης «Ρόδος Αξιών» Δήμου Ρόδου
Πρώην Δήμαρχος Καμείρου Ρόδου