Μήπως κάποιοι και κάποιες πρέπει να πάνε σπίτι τους;
Οι πολίτες παρακολουθούν αμήχανοι και προβληματισμένοι τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί μας με το περιβάλλον και την αειφορία να κινδυνεύουν σοβαρότατα.
Το τέλος της ανακύκλωσης;
Το πρόβλημα με τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) συνεχίζεται και μάλιστα αυτή τη φορά με ακόμα πιο δυσοίωνες προοπτικές. Η δημοτική αρχή παρόλο που ήξερε ότι η σύμβαση με τον ιδιώτη ανάδοχο τελειώνει δεν έκανε το παραμικρό ώστε να υπάρξει διάδοχη κατάσταση. Άφησε τη σύμβαση να λήξει και ψάχνεται εκ των υστέρων να λύσει το πρόβλημα της αποκομιδής.
Όσο για την ανακύκλωση δε γίνεται καμία αναφορά. Ενώ το ποσοστό ανακύκλωσης είχε φτάσει στο πενιχρό 5% – σε σύγκριση με το 17% του εθνικού μέσου όρου – λόγω της διστακτικότητας της προηγούμενης δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε μια γενναία εκστρατεία για την προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης, τώρα φτάσαμε στο 0%. Το Κέντρο διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) είναι κλειστό και η υπεύθυνη αντιδήμαρχος καθαριότητας απλά και ανούσια ενημερώνει ότι το θέμα θα λυθεί «άμεσα». Μάλλον αγνοεί τη σημασία της λέξης. Τι αλήθεια έχει να πει τώρα στους πολίτες που προσπαθούν να είναι υπεύθυνοι και συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους;
Ακόμα μία απορία είναι γιατί δεν έχουν περιέλθει ο ΧΥΤΑ και το ΚΔΑΥ στον ΦΟΔΣΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε που είναι πλέον ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο Ν. Αιγαίο σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρ. 93 του Ν. 4796/2021. Στο φορέα αυτό θα έπρεπε σύμφωνα με την παρ. 7 του παραπάνω άρθρου να μεταβιβαστούν οι εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής αποβλήτων και οι μονάδες διαχείρισης άρα και το ΚΔΑΥ. Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΧΥΤΑ Ν. Ρόδου παραδόθηκε ήδη στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου από τις 5/11/2021 ενώ ενημερωνόμασταν ότι θα ακολουθήσει και η παράδοση του ΧΥΤΑ Β. Τριγώνου. Ποιος λοιπόν φορέας θα λειτουργήσει τώρα το ΚΔΑΥ. Ή μήπως κανένας;
Ακόμα και αν δεχτούμε εδώ τις αιτιάσεις της δημοτικής αρχής ότι δεν θα μπορούσε να προβεί σε ένα διεθνή διαγωνισμό λόγω της αβεβαιότητας στην τουριστική κίνηση φέτος, πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν προχώρησε στη όποια λύση προέκρινε έγκαιρα γνωρίζοντας ότι η σύμβαση λήγει στις 6 Ιουνίου; Εκτός αν σκοπός ήταν να γίνουν έτσι τα πράγματα ακριβώς έτσι. Ένα άλλο θέμα, το οποίο θα φανεί και στη συνέχεια, είναι φυσικά η φερεγγυότητα και η αποτελεσματικότητα του σχήματος των τρίμηνων συμβάσεων που επέλεξε ο Δήμος.
Γλύστρα – Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα
Για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε θεατές σε ένα έργο χιλιοπαιγμένο. Σιγά σιγά στήνεται μια παράνομη κατασκευή υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι αρχές ως άλλος Ηρακλής Πουαρό ψάχνουν τα προφανή με αγγελίες στις εφημερίες. Η έκταση στην οποία επιχειρείται η ανέγερση της παράνομης κατασκευής βρίσκεται σε τμήμα του αιγιαλού, σε δασική έκταση και αρχαιολογικό χώρο. Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την εξέλιξη τής προσπάθειας αυτής από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.
Πώς όμως να μην αποθρασύνονται οι διάφοροι «επιχειρηματίες» όταν σφραγισμένα καταστήματα λειτουργούν κανονικά και μάλιστα διοργανώνουν και εκδηλώσεις τοπικών αρχόντων;
Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων
Στο νησί μας αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό το πρώτο τοπικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) ΑΕΚΚ. Την ίδια στιγμή λειτουργεί ήδη μία μονάδα ανακύκλωσης ΑΕΚΚ ενώ λατομική μονάδα όπως και άλλο επιχειρηματικό σχήμα στη Νότια Ρόδο επιζητούν να αδειοδοτηθούν ως μονάδες ανακύκλωσης ΑΕΚΚ. Ενώ λοιπόν αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι η αρχή της λύσης για το πρόβλημα των ΑΕΚΚ και της ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζών, συνεχίζεται παρόλο αυτά με ανοχή ή και με άδεια των αρχών η απόρριψη τους στον ΧΥΤΑ και σε ορεινές περιοχές (περιοχή Λούκα).
Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την ωμή παρέμβαση στην περιοχή Λαδικού (λόφος Προφήτη Ηλία) η οποία αμφιβάλλουμε αν έχει τις απαραίτητες άδειες γενικά και ειδικά για τη διάθεση των ΑΕΚΚ.
Ελαιοπυρήνας – Θα δοθεί τελικά λύση;
Την περασμένη ελαιοκομική περίοδο για να λειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία δυστυχώς επετράπη η ανεξέλεγκτη απόρριψη του ελαιοπυρήνα στο περιβάλλον αφού δεν λειτουργεί πλέον το πυρηνελαιουργείο. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αδυνατεί να δώσει λύση στο θέμα και δεν υπάρχει φυσικά κανένας προγραμματισμός για το τι θα γίνει την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Θα μπει πάλι εκβιαστικά το δίλλημα να μην υπάρξουν καταγγελίες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία και να μην υπάρξει ζημιά στους παραγωγούς;
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα στραβά που υπάρχουν στο νησί μας και που δυστυχώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις τοπικές αρχές – Δήμο και Περιφέρεια – αλλά ούτε και από την κεντρική διοίκηση και τους κυβερνητικούς μηχανισμούς. Θα μπορούσαμε να γράφουμε για μέρες για αυτά τα ζητήματα. Επιλέξαμε ενδεικτικά μερικά καυτά θέματα που απειλούν τη βιωσιμότητα και την αειφορική διαχείριση των τοπικών μας υποθέσεων. Δυστυχώς όσα και να επενδύουμε στη διαφήμιση του νησιού, η πραγματικότητα πολλές φορές θα μας δυσφημεί απείρως περισσότερο.
Το ΔΣ του Συλλόγου