Monday, July 15, 2024
29.3 C
Rhodes
HomeΡόδοςΚοινωνίαΕισήγηση του Δημάρχου Αντώνη Β. Καμπουράκη για τη ανακήρυξη του Κόμη Marc...

Εισήγηση του Δημάρχου Αντώνη Β. Καμπουράκη για τη ανακήρυξη του Κόμη Marc René Montalembert και της Manuela de Montalembert σε Επίτιμους Δημότες του Δήμου Ρόδου

- Διαφήμιση -

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πιστεύω πως μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχει έστω κι ένας συνάδελφος, που να χρειάζεται να τον πείσω με την εισήγησή μου, για την μεγάλη προσφορά τού κόμη Marc René Montalembert και της κόμησσας Manuela de Montalembert, στο νησί μας.

Το «Ίδρυμα Marc de Montalembert», και το έργο του, μιλούν από μόνα τους: Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι και ταυτόχρονα ένας πνευματικός φάρος, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ένας Πόλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Νησιού μας, ενταγμένος, στο σύνολο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, της Ρόδου μας, Δωρεά στο Δήμο Ρόδου, από το 1995, με το σχετικό συμφωνητικό, να φέρει τις υπογραφές, του ζεύγους Montalembert, και του τότε Δημάρχου, Γιώργου Γιαννόπουλου. Ο οποίος, μας τιμά σήμερα με την παρουσία του, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.

- Διαφήμιση -

Αυτή η σχέση, του ζεύγους Montalembert με τη Ρόδο, χτίστηκε πάνω στον πόνο, από την απώλεια, του αγαπημένου γιου τους, Marc de Montalembert, ο οποίος έχασε τη ζωή του, τον Ιούλιο του 1993, σε κατάδυση στο Αιγαίο, έχοντας επιλέξει τη Ρόδο, ως τον τελευταίο τόπο διαμονής του, στη σύντομη ζωή του. Και εκφράζοντας συχνά, τον θαυμασμό του για το νησί μας, στην αλληλογραφία που διατηρούσε, με τους γονείς του.

Και ήταν ακριβώς, αυτή η αγάπη, του Marc de Montalembert, που Μετουσίωσε, τον πόνο των γονιών του, σε δική τους πια αγάπη, για τη Ρόδο μας, διατηρώντας ζωντανή, τη μνήμη του παιδιού τους, μέσα από την προσφορά. Είναι μια αληθινή ανθρώπινη ιστορία, που λες και ξεπήδησε, μέσα από μια αρχαία, Ελληνική, Τραγωδία. Οι Montalembert, μας δίνουν ένα πραγματικά υψηλό ηθικό πρότυπο, για το πως μπορούμε, μέσα από το Σκοτάδι της Απώλειας, και του Πόνου, να φτάνουμε στο Φως της Δημιουργικότητας, και της Προσφοράς. Η Κινητήρια Δύναμη, είναι η Αγάπη.

Κι αυτό, είναι το μήνυμα του Ιδρύματος, που μέσα από τις Επιχορηγήσεις, τις Υποτροφίες, και τις Δράσεις του, στηρίζει επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργούς, όλης της μεσογειακής γειτονιάς μας, και συμβάλλει, στην αλληλοκατανόηση διαφορετικών εθνικοτήτων, και θρησκευτικών πεποιθήσεων, της ευρύτερης περιοχής μας. Η Μεσόγειος, γίνεται ο καμβάς, για να αποτυπωθούν πάνω του, όλα τα χρώματα, της Πολιτισμικής Πολυμορφίας της. Στη Δημιουργική Γραφή, την Αρχιτεκτονική, την Αρχαιολογία, την Ανθρωπολογία και Κοινωνιολογία, τη Μουσική, την Ιστορία της Τέχνης, τη Χαρακτική, τη Ζωγραφική, τη Φωτογραφία.

Το έργο του Ιδρύματος, προσπαθεί να γεφυρώσει, τα χάσματα που άνοιξε η ιστορία, επιχειρεί να συνδέσει, και να συνθέσει, ιδέες κι αντιλήψεις. Και το κάνει από εδώ. Από τη Ρόδο μας. Επιβεβαιώνοντας, και ενισχύοντας, τον ιστορικό χαρακτήρα της, ως Γέφυρας Λαών, και Πολιτισμών.

Όχι, ΔΕΝ είμαστε, Άκρο. Είμαστε Κέντρο!!! Είμαστε Καρδιά της Μεσογείου. Πύλη, μεταξύ Ευρώπης & Ασίας, σε ένα Κόσμο, που είναι πλέον, ένα «μεγάλο χωριό», και πρέπει επιτέλους, να Μάθει να Συνδιαλέγεται, και να βρίσκει κοινούς τόπους, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, στις μεγάλες προκλήσεις, των καιρών.

Κι αυτή την αναγέννηση, μέσα από τις δυσκολίες, και τις προκλήσεις, συμβολίζει, με τον πιο παραστατικό τρόπο ο κήπος του ιδρύματος, ο Κήπος του Marc, o οποίος συνιστά πλέον, ένα μοναδικό «εκθετήριο» Μεσογειακής Χλωρίδας. Είναι δε, πολύ σημαντικό, πως, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ο κήπος είναι ανοικτός, για να μπορούν να τον επισκέπτονται, τα σχολεία της Ρόδου μας.

- Διαφήμιση -

Μάλιστα, στα παιδιά, με τη φροντίδα του Ιδρύματος, διανέμεται δωρεάν, και, εκπαιδευτικό βιβλίο, με τον τίτλο: «Το μεγάλο ταξίδι του Κίρο», για να κατανοήσουν καλύτερα, τη λειτουργία του ξεχωριστού κόσμου, του κήπου, και να αναπτύξουν, Περιβαλλοντική Συνείδηση.

Όμως, η προσφορά του κόμη Marc René Montalembert, και της κόμησσας Manuela de Montalembert, ΔΕΝ σταματούν εδώ: Μόλις πριν λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε η δωρεά τους, προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μιας τριώροφης οικίας, με αυλή, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Ανταποκρινόμενοι, με κοινωνική ευαισθησία, και μέριμνα στις ανάγκες νέων ανθρώπων, για εξασφάλιση στέγης, για σπουδές & έρευνα, στην ακαδημαϊκή μονάδα, του Πανεπιστημίου, στη Ρόδο μας, οι Montalembert, δώρισαν το εν λόγω οίκημα, κατά υψηλή κυριότητα, έως την απόσβεση της επικαρπίας, με σκοπό, τη Δωρεάν Στέγαση Νέων Φοιτητών/φοιτητριών, και ερευνητών/ερευνητριών, προερχόμενων από την Ελλάδα, ή από άλλες μεσογειακές χώρες, που χρήζουν οικονομικής βοήθειας.

Σε Πείσμα των δύσκολων καιρών, το ζεύγος Montalembert, συνεχίζει να κοιτάζει ψηλά! Οι διακεκριμένες πράξεις προσφοράς του, προς τη Ρόδο μας, συμβάλλουν στην προαγωγή, και την εξέλιξη, της τοπικής κοινωνίας μας, διατηρώντας αναλλοίωτες, ακέραιες, και αληθινές, τις ηθικές και ανθρώπινες αξίες, που μας είναι πολύτιμες, για να πάμε Όλοι Μαζί, Μπροστά. Το παράδειγμα, της δικής τους ευθύνης, αξίζει να βρει μιμητές, Παντού, για να Πολλαπλασιάσουμε τα συλλογικά επιτεύγματά μας, μέσα από την άμιλλα, της Προσφοράς.

Υπάρχει λοιπόν, ένα ηθικό χρέος της Ρόδου, και των Ροδιτών: Θα έλεγα, πως έχουμε αργήσει κιόλας, να ανταποκριθούμε σε αυτό. Αλλά, φτάνει που γίνεται Σήμερα!!! Να προβούμε, στην ελάχιστη αναγνώριση, και ανταπόδοση, αυτής της μεγάλης προσφοράς τους, στον τόπο μας.

Γι’ αυτό και παρακαλώ το σώμα, να Υπερψηφίσει Ομόφωνα, την Εισήγησή μου, για την Ανακήρυξη του Marc René Montalembert και της Manuela de Montalembert, σε Επίτιμους Δημότες του Δήμου της Ρόδου μας.

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.