Σύσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΑμεΑ Επαρχίας Ρόδου είχε η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρύσα Καραγιάννη και η συνυποψήφια και μέλος του αναπηρικού κινήματος, Κατερίνα Σαράντη, καθώς και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου.
Από η μεριά του Συλλόγου, μετείχαν ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Φωνιαδάκης, ο ταμίας κ. Φώτης Γερόλυμος καθώς και ο Γραμματέας της ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες Λουκάς Στεφάνου, οι οποίοι ενημέρωσαν για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους.
Κοινός τόπος διαπίστωσης ήταν, ότι τα χρόνια αιτήματα των ευάλωτων συμπολιτών μας παραμένουν άλυτα, με αποτέλεσμα ο δραστήριος Σύλλογος να βρίσκεται στο ίδιο σημείο διεκδικήσεων προς την Πολιτεία. Επιπλέον, τον Σύλλογο επιβαρύνει οικονομικά η εκκρεμότητα παλιάς οφειλής προς τον ΕΦΚΑ, για την οποία ουδεμία ευθύνη έχει ο ίδιος. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ζητήσει την διαγραφή του χρέους, αυτό δεν έγινε αποδεκτό και η μηνιαία καταβολή χρηματικής δόσης, εξαντλεί το ταμειακό διαθέσιμο που θα μπορούσε να δοθεί για ουσιαστικές ανάγκες.
Ενδεικτικά παραδείγματα ζητημάτων, που διεξοδικά συζητήθηκαν:
– Η ανάγκη επαναλειτουργίας του Κέντρου Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) με πλήρη στελέχωση μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, η αξιοποίηση και προσβασιμότητα των τοπικών αθλητικών υποδομών για ισότιμη ενσωμάτωση, αυτοβελτίωση και αποκατάσταση. Φέρνοντας ένα μόνο παράδειγμα, οι τρεις τουαλέτες στο αθλητικό κέντρο «Καλλιπάτειρα» έχουν μετατραπεί σε αποθήκες.
– Η ανάγκη συμμετοχής εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος στον σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα, η πρόσβαση των αναπήρων στις παραλίες παραμένει ακόμα ανέφικτη αφού αφενός, τα sea-access (αντί των προηγμένων τεχνολογικά και ακριβότερων sea-track) εγκαθίστανται σε λάθος σημεία και χωρίς μελέτη, και αφετέρου, δεν υπάρχουν προσβάσιμες τουαλέτες. Οι θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες και η κατάληψή τους από οδηγούς χωρίς ενσυναίσθηση, η ανάγκη επισκευής των διαθέσιμων αμαξιδίων, οι δυσκολίες προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια (σχολεία, υπηρεσίες, κοκ), τα ακατάλληλα πεζοδρόμια, είναι μόνο ελάχιστα από όσα βιώνουν καθημερινά τα ανάπηρα άτομα.
Όσο αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση που, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, υπογράφηκε πριν μερικές μέρες μεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Ασκληπειάδες» (στην οποία ο Σύλλογος ΑμεΑ είναι συμβαλλόμενο μέρος), επισημάνθηκε ότι αποτελεί μια σημαντική αφετηρία και μένει να διαπιστωθεί η εφαρμογή της για καλύτερη παροχή υπηρεσιών και για την αναβάθμιση της μετακίνησης και της καθημερινότητάς τους.
Οι δύο υποψήφιες σε ακολουθία με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα άτομα με αναπηρίες, δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν το Σύλλογο ΑμεΑ Επαρχίας Ρόδου στη συνέχιση της δράσης του, με στόχο το αυτονόητο δικαίωμα των συμπολιτών μας αυτών ως προς τη βελτίωση της καθημερινότητας τους, διασφάλιση του μέλλοντός τους, αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης -αντιμετώπισης της βλάβης και τη συμμετοχή του αναπηρικού κινήματος στη λήψη των αποφάσεων. Άλλωστε, το πραγματικό κράτος δικαίου που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ κρίνεται από την έμπρακτη έγνοια του για όλα τα ευάλωτα άτομα.